Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“China zal nog veel Witsels moeten halen”

Coach Hein Vanhaezebr­ouck ziet zijn ploeg winnen tegen Chinese eersteklas­ser met... 110

- MICHAEL VAN DAMME

Eerst het goede nieuws: te oordelen naar wat we van de Chinese eersteklas­ser Yanbian te zien kregen in de oefenmatch tegen AA Gent, zullen de statistiek­en van Axel Witsel straks flink de hoogte in gaan. Maar over het niveau van de toekomstig­e tegenstand­er van onze landgenoot kunnen we kort zijn. “Ze hadden het niveau van derde klasse in België, na hun wissels bij de rust zelfs eerste provincial­e”, oordeelde AA Gentcoach Hein Vanhaezebr­ouck.

Waar komt Rode Duivel Axel Witsel straks terecht voor een loon van 18 miljoen euro per jaar? Niet in de voetbalhem­el, dat is duidelijk na de oefenwedst­rijd AA Gent - Yanbian Funde gisteren op stage in Oliva. Uitslag 11-0. De Buf

falo’s leken wel Galactico’s. Moses Simon scoorde een hattrick, Jérémy Perbet maakte er zelfs vier. En dan deden ze nog maar 45 minuten mee. Akkoord, in de tweede helft speelde Yanbian niet meer met zijn sterkste elementen, maar ook halfweg stond het al 5-0.

Yanbian Funde werd afgelopen seizoen negende in de Chinese Super League, die zestien ploegen telt. Yanbian heeft (nog) geen Europese supersterr­en binnengeha­ald zoals enkele van hun reeksgenot­en. Hun enige Europeaan deed gisteren niet mee. Al kunnen we ons moeilijk voorstelle­n dat de Hongaar Richárd Guzmics hun kansen gevoelig had verhoogd.

De Chinese club waar Rode Duivel Axel Witsel voor vier tekende, Tianjin Quanjian, werd afgelopen seizoen kampioen in de Chinese tweede klasse en mag straks samen met Yanbian aantreden in de Super League. Zoveel super is daar niet aan, ook AA Gentcoach Hein Vanhaezebr­ouck schrok. “Eerlijk? Ik had er meer van verwacht”, zei hij. “Ik kende het niveau niet. Ik had vooraf wat beelden bekeken en schat hun niveau op dat van een derdeklass­er bij ons. Het tempo was vrij laag, de lijnen lagen ver uit elkaar. Ze hebben meteen een laag blok gezet omdat ze verwachtte­n dat ze heel wat problemen gingen hebben. Na hun vele wissels bij de rust was het niveau zelfs te vergelijke­n met dat van de eerste provincial­e. Als je kijkt naar het niveau van de Chinese competitie, dan is dat veel slechter dan ik had durven denken. Ze wilden net als Willem II vier keer een half uur spelen in plaats van negentig minuten. Achteraf ben ik blij dat we dat niet gedaan hebben.”

Meer doen dan spelers kopen

Ons voetbalhar­t bloedt bij de gedachte dat een heerlijke voetballer als Axel Witsel straks wekelijks tegen ploegen van dit kaliber zal voetballen. Het tempo lag ongeloofli­jk laag, de basisploeg van Yanbian had technisch nog enige bagage, maar op alle andere vlakken kwam ze te kort: ze voetbalden aan een schabouwel­ijk tempo, verloren bij de minste druk de bal en de verdediger­s deden ons denken dat de Warmste Week van Studio Brussel nog aan de gang was. Zo vrijgevig waren ze. De nieuwe verdediger van AA Gent, William Troost-Ekong, had spijt dat hij niet een paar keer op doel had getrapt. “Dit

was het ideale moment om mijn eerste doelpunt voor AA Gent te scoren”, gekscheerd­e hij.

“Als ze in China die investerin­gen willen doen voor spelers als Witsel, dan zullen ze er nog veel meer moeten halen”, stelde Vanhaezebr­ouck. “Ze zullen ook andere aanpassing­en moeten doen om die ploegen beter te wapenen en anders te laten spelen. Door bij elke ploeg één of twee sterspeler­s te steken, ga je het niveau niet omhoog tillen.”

Axel Witsel hoopt ook in China in aanmerking te blijven komen voor de Rode Duivels, maar het niveauvers­chil van de ploegen waar hij straks wekelijks tegen speelt en dat van de Rode Duivels is – zo leerden we gisteren – gigantisch.

 ?? FOTO BELGA ?? De doelman van Yanbian Funde in allerlei problemen tegen de nieuwe spits van AA Gent, Darko Bjedov.
FOTO BELGA De doelman van Yanbian Funde in allerlei problemen tegen de nieuwe spits van AA Gent, Darko Bjedov.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium