Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer akkoordjes, meer exotiek, maar ook meer op tv

De pro’s en contra’s van een WK met 48 deelnemers

- GUILLAUME MAEBE

De WKuitbreid­ing is nu ook officieel een feit. Het uitvoerend comité van de FIFA koos gisteren unaniem om het wereldkamp­ioenschap voetbal vanaf 2026 met 48 deelnemers te laten doorgaan. Een stortvloed aan reacties, kritiek en opmerkinge­n volgde. Maar wat is er nu zo positief (of negatief) aan het nieuwe WKformat?

Het was een politieke keuze, geen sportieve

Was de WK-hervorming een sportieve noodzaak? Neen. En dat vinden heel wat voetbalfan­s net zo zuur. Het nieuwe WK is een rechtstree­kse verkiezing­sbelofte van Gianni Infantino. De FIFA-baas beloofde in februari al een WK waarin “meer landen omarmd zullen worden” en houdt nu woord. Met de WK-uitbreidin­g koopt Infantino ook heel wat stemmen voor de nieuwe voorzitter­sverkiezin­gen in 2019.

De kwalificat­ies wordt in bepaalde zones nutteloos

In Europa zal een top 2-plaats in de kwalificat­iegroep nodig blijven om je te plaatsen voor een WK, maar volgens een eerste uitgelekte geografisc­he verdeling van de deelnemers zullen er heel wat kwalificat­ies hervormd moeten worden. In Noord- en Midden-Amerika verliest de laatste groepsfase met zes bijvoorbee­ld zijn nut, aangezien die zones zes WK-plaatsen toebedeeld krijgen. In Oceanië, dat voortaan een rechtstree­ks gekwalific­eerde krijgt, lijkt een terugkeer van Australië (dat nu in de Aziatische groep speelt) mogelijk en kan het als koning eenoog in het land der blinden door de kwalificat­ie wandelen.

De uitbreidin­g is kwantitati­ef, niet kwalitatie­f

Nooit zullen er meer WK-deelnemers zijn dan in 2026, maar ook nooit zal het verschil in kwaliteit tussen de deelnemers groter zijn. De sterkste zones – Europa en Zuid-Amerika – krijgen er normaal maar vijf deelnemers bij. De elf andere plekken worden opgevuld door exotischer­e opties, pakweg Oman of Panama. Charmant, maar sneu voor de kwalitatie­f sterkere afvallers. “Voetbal is niet alleen van Europa of Zuid-Amerika”, verdedigde Infantino zich gisteren.

Te veel kans op ‘akkoordjes’

Een groepsfase met drie teams per poule: dat betekent dat het in de eerste match meteen van moeten is, maar ook dat er ruimte is voor zogenaamde ‘ akkoordjes’. Uit de negen mogelijke scenario’s tijdens de drie groepsweds­trijden kan het drie keer voorkomen dat de ploegen uit de laatste groepsweds­trijd zich beiden nog kunnen kwalificer­en en dus gebaat zijn bij een gelijkspel. De FIFA stelde daarom al voor om draws te beëindigen met strafschop­pen om altijd een winnaar aan te duiden, al kan een beslissing daaromtren­t nog jaren duren.

Meer spelers naar het WK

Meer matchen, maar weinig gevolgen op het fysieke vlak. De spelers krijgen evenveel rustmoment­en als in vorige WKedities en de uiteindeli­jke winnaar zal net als nu zeven matchen hebben afgewerkt. De clubs zullen wel meer spelers moeten afstaan, al krijgen ze daarvoor naar alle waarschijn­lijkheid ook meer geld voor in de plaats. De KBVB laat tevens weten dat deze WK-uitbreidin­g een “goede zaak is voor het voetbal. Elk land dat deelneemt aan het WK krijgt een interne boost.”

U hoeft geen enkele affiche te missen

De fans ter plekke lopen dan wel het risico om maar twee wedstrijde­n van hun ploeg te zien, de supporters thuis zullen verwend worden. Alle tachtig wedstrijde­n krijgen een uniek tijdslot, waardoor elke match vanop de buis te volgen zal zijn en er geen twee wedstrijde­n gelijktijd­ig afgewerkt worden. Iets voor de echte liefhebber.

 ?? FOTO AFP ?? FIFAbaas Gianni Infantino.
FOTO AFP FIFAbaas Gianni Infantino.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium