Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan Verheyen stuurt wilde beesten op de Kampioenen af

-

Jan Verheyen vertrekt vrijdag naar Johannesbu­rg om er locaties te kiezen voor de derde Kampioenen­film. “De helft van de film draaien we in ZuidAfrika. Het wordt een serieuze ondernemin­g, want er reizen twaalf acteurs mee.”

Kruis voor de volgende kerstvab kantie alvast een dag in uw agenda aan: eind dit jaar komt de derde film van de succesreek­s FC De Kampioenen in de bioscoop. Regisseur Jan Verheyen trekt daarvoor naar het andere eind van de wereld, want de film zal voor een groot deel in Zuid-Afrika worden opgenomen.

“We zullen er drie weken lang draaien, en het grootste deel van de cast reist mee. Overmorgen stap ik samen met mijn director of photograph­y Filip Van Volsem op het vliegtuig richting Johannesbu­rg om er locaties te scouten. Er is al een voorselect­ie gemaakt door een lokale producent, maar wij gaan nu bekijken welke plekken het best passen bij het scenario.”

Afrikaans voetbaltal­ent

Dat script is zo goed als rond en vertelt hoe de Kampioenen wegens de alweer belabberde resultaten van de ploeg in een niet nader genoemd Afrikaans land op zoek gaan naar jong voetbaltal­ent. “Op die manier maken we een bruggetje naar de tv-reeks. Wie FC De Kampioenen op tv volgde, zal zich herinneren dat trainer Pol ooit nog in Afrika zat. Vandaar het idee om het niveau van zijn sukkelploe­gje op te krikken met het jonge Afrikaanse talent dat hij daar aan het werk heeft gezien”, aldus Verheyen.

Volgens de regisseur wordt filmen in Afrika een zware klus. “We zullen met een karavaan van zo’n 75 man door het land trekken. De Kampioenen maken een roadtrip door Afrika om uiteindeli­jk in het fictieve dorp Babakuta te belan- den. Vandaar dat wij volgende week locaties gaan bekijken van Johannesbu­rg tot het zuidoostel­ijke Durban, een paar duizend kilometer verder. Savanne, jungle en uiteraard wilde beesten: het zal allemaal in de film zitten. Hoe we die wilde dieren in beeld brengen, moeten we nog bekijken. Wellicht wordt het een mix van echte opnamen en computerbe­elden.”

In maart keert Verheyen nog eens terug naar Zuid-Afrika, maar de eerste Afrikaanse draaidag staat gepland op 8 mei. “Een maand later starten dan de opnamen in België.”

Het wordt stilaan een traditie dat de Kampioenen­films over de grens kijken. Kampioen Zijn Blijft Plezant trok in 2013 naar Frankrijk, Jubilee General zocht het in 2015 in Thailand. Met succes: samen lokten de films ruim 1,4 miljoen mensen naar de bioscoop.

Voor Verheyen wordt het overigens een druk najaar. Behalve de Kampioenen­film (die nog geen definitiev­e titel heeft) komt ook zijn Vincke & Verstuyft-verfilming Het Tweede Gelaat uit. “Dat wordt iets voor oktober.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Jan Verheyen.
FOTO PHOTO NEWS Jan Verheyen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium