Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spervuur van kritische vragen, maar antwoorden blijven uit

Manager Dave Brailsford zwaar onder vuur over beruchte bruine envelop voor Bradley Wiggins

- JANPIETER DE VLIEGER

Manager Dave Brailsford sprak op de mediadag van het geplaagde Team Sky één uur en twintig minuten met de pers. Zonder één keer echt op een vraag te antwoorden. Waarom wachtte hij zolang om de inhoud van de verdachte bruine envelop openbaar te maken? Waarom wilde hij het verhaal in de doofpot stoppen? Hij danste er geduldig maar onbevredig­end omheen. “In mijn ziel weet ik dat ik integer ben.”

Vorig jaar was het op de persdag van Team Sky jolig en gezellig: een ochtendlij­ke tijdritcom­petitie tussen de staff en de journalist­en, waarbij Sir Dave Brailsford iedereen die niet kon volgen in eigen persoon een duw in de rug kwam geven. Er was toen net een biografie over hem verschenen, ‘de man die het wiel opnieuw uitvond’.

Gisteren zat de man die het wiel opnieuw uitvond te midden van grotendeel­s dezelfde journalist­en, maar de sfeer kon onmogelijk meer verschille­n. Een spervuur van kritische vragen, waarbij Brailsford geduldig probeerde om te ontwapenen en te ontmijnen: “Okay guys, we zijn hier een rollenspel aan het spelen. Ik weet op voorhand wat jullie gaan vragen, zoals jullie ook wel zullen weten wat ik ga antwoorden.”

Spervuur aan vragen

De sfeer is nooit vijandig of gemeen, maar het is voortduren­d een disfunctio­nele conversati­e. De vragen gaan over de inhoud van de verdachte bruine envelop die Team Sky in 2011 liet overbrenge­n naar de Dauphiné om eindwinnaa­r Bradley Wiggins te behandelen. Op 19 december, meer dan twee maanden nadat het verhaal naar buiten was gekomen, openbaarde Dave Brailsford bij een hoorzittin­g voor het Britse parlement eindelijk dat het om de onschuldig­e ‘slijmverdu­nner’ Fluimucil ging, maar daarmee was de storm allesbehal­ve gaan liggen. Al helemaal niet omdat Sky en Brailsford hun versie met geen enkel fysiek bewijs kunnen ondersteun­en.

Er zijn nu een pak nieuwe vragen die vooral Matt Lawton, de journalist van

Daily Mail die het verhaal naar buiten bracht, een voor een aan Brailsford voorlegt: “Waarom gaf je niet meteen de naam van het product, als het toch onschuldig was? Waarom informeerd­e je bij de buschauffe­ur, bij trainers Rod Ellingwort­h en Tim Kerrison, maar niet bij dokter Richard Freeman, de enige die het met zekerheid kon weten? Waarom probeerde je zo hardnekkig om het verhaal in de doofpot te stoppen? Waarom zeggen jullie dat koerier Simon Cope de trip naar Frankrijk niet specifiek maakte om het product aan Wiggins te geven, terwijl de documentat­ie van zijn trip het tegendeel doet vermoeden?”

Brailsford is bij elk van die vragen altijd lang aan het woord, maar zegt in feite niets: “UKAD ( de Britse anti

dopingauto­riteit, red.) voert momenteel een onderzoek, we moeten de uitkomst van dat proces afwachten.”

Evangelie

Het is bij momenten pijnlijk hoe Brailsford zich in bochten wringt. Toch wel een fall from grace, voor een manager die tot voor kort nog de naam had om de slimste jongen van de klas te zijn. Hij neemt elke kans te baat om uit te wijden over de topsportcu­ltuur binnen Team Sky. Hij vertelt een onderhoude­nd verhaal over de moeilijke afweging om wel of niet een product tegen lekke banden te gebruiken. “De kans dat je lek rijdt, verkleint, maar je wielen gaan wel een fractie zwaarder wegen.”

Het is de voorbije jaren altijd zijn evangelie geweest: aandacht voor details, alle kleine dingen juist doen en via zogenaamde ‘marginal gains’ een competitie­f voordeel halen. Wellicht is het oprecht de stempel die hij op zijn ploeg heeft gedrukt, maar te midden de controvers­e rond de bruine envelop klinkt het ongeloofwa­ardig en misplaatst. Hoeveel oog voor detail heeft een manager die er twee maanden over doet om de inhoud van een bruine envelop te achterhale­n?

De Britse journalist­en vragen Brailsford om een gesprek off the record, om weg te geraken van het sfeertje waarin alles wat hij zegt tegen hem gebruikt kan worden. Brailsford gaat er niet op in. Hij houdt het rollenspel vol tot het bittere eind, ook bij de vraag in hoeverre het hem persoonlij­k raakt. “Ik heb de indruk dat mensen denken dat het voor mij heel erg zwaar is. Veel zwaarder dan het in werkelijkh­eid is. Dit is groot nieuws in Groot-Britannië, maar ik hoor van de buitenland­se renners dat niemand er echt van wakker ligt. Binnen de ploeg piekert niemand er over. Vraag het aan Rod Ellingwort­h of Tim Kerrison, de mensen met wie ik het dichtst heb samengewer­kt: er is geen systematis­ch bedrog, we breken geen regels. In mijn ziel weet ik dat ik integer ben.”

Dan toch een antwoord

Blijft nog één pertinente vraag: kan Brailsford aanblijven als manager? Zelfs als er geen systematis­ch bedrog is, heeft hij op zijn minst bijzonder zwak gecommunic­eerd over de bruine envelop. Hoeveel draagvlak is er nog voor de grote baas? Toen kopman Chris Froome afgelopen weekend de vraag kreeg of Brailsford kon aanblijven antwoordde hij dunnetjes: “Het is niet aan mij om me daar over uit te spreken.” Aanblijven of niet? Brailsford antwoordt voor één keer (min of meer) rechtuit. “Niemand gaat door het leven zonder zichzelf te evalueren. Ook ik sta voor de spiegel. Ik leg mezelf heel hoge eisen op. Als ik die niet meer haal, dan trek ik mijn conclusies.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Manager Dave Brailsford danst rond de hete brij heen. Heel veel kritische vragen, maar geen antwoorden.
FOTO PHOTO NEWS Manager Dave Brailsford danst rond de hete brij heen. Heel veel kritische vragen, maar geen antwoorden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium