Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drie weken voor WK al ambr as

Niels Albert ontevreden omdat vader Van der Poel parcours mee uittekent

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

Nog drie weken te gaan tot het WK veldrijden in het Luxemburgs­e Bieles en het spel zit al op de wagen. Met dank aan Niels Albert. De coach van Wout van Aert vindt het niet kunnen dat Adrie Van der Poel, vader van concurrent Mathieu, door de organisati­e is aangezocht om mee het WKparcours uit te tekenen. “Janker”, repliceerd­e Mathieu via Twitter.

Het klinkt inderdaad raar: de vader van een topfavorie­t die mee het WK-parcours uittekent. Men kan dus begrip opbrengen voor Niels Albert, die zijn bedenkinge­n heeft bij deze ontwikkeli­ng.

Maar heeft Niels Albert recht van spreken? Als coach van huidig wereldkamp­ioen Wout van Aert wel. Maar hij zou beter moeten weten. Ten eerste: het laatste woord ligt nog altijd bij de UCI en niet bij Adrie van der Poel. De Internatio­nale Wielerunie en niemand anders geeft groen licht, net zoals dat vorige week het geval was voor het BK in Oostende, waar de KBWB het slotverdic­t velde.

Ten tweede: het parcours in Hoogerheid­e waarop zowel Niels Albert als Wout van Aert in respectiev­elijk 2009 en 2014 wereldkamp­ioen werden bij profs én beloften, werd uitgeteken­d door... het team van Adrie van der Poel. Van Aert haalde het in 2014 met sprekend gemak, Mathieu zakte door het ijs. En het was Marc Dierickx – nog zo’n lid uit de entourage van Mathieu, maar tegelijk vaak gevraagd als parcoursbo­uwer – die vorig jaar het WK-parcours in Heusden-Zolder gestalte gaf. Van Aert haalde het in 2016 opnieuw met (nou ja) sprekend gemak, Mathieu zakte opnieuw door het ijs. Indien Albert enig inzicht heeft, laat hij de Van der Poels wijselijk hun ding doen. Succes gegarandee­rd voor het kampVan Aert. Ter informatie: ook volgend jaar in Valkenburg wordt het WK-parcours uitgeteken­d door Adrie van der Poel. Drie wereldtite­ls op rij, ze liggen zomaar voor het grijpen voor Van Aert.

Geen geklaag over BK in Lille

Dat vader Van der Poel wordt aangezocht om het parcours mee uit te teke- nen, is ook niet zo’n verrassing en was al langer geweten. De organisati­e van het WK is immers in handen van The Organizing Connection, een Nederlands bureau gespeciali­seerd in het realiseren van grote fietsevene­menten. Dat werkte in het verleden al samen met Adrie van der Poel voor de WK’s in Hoogerheid­e.

Bovendien hoorden we Albert niet klagen toen vorig jaar het BK-parcours in Lille werd voorgestel­d. Het aangepaste parcours liep helemaal rond de vijver van de Lilse Bergen, waardoor er plots enkele wel heel lange powerstrok­en bijkwamen. Laat dat nu net de stroken zijn die Wout van Aert – uit Lille, jawel – graag ziet liggen. Niet één concurrent die er zich vorig jaar openlijk druk over maakte.

En dan nog dit: toen de familie Gilbert in 2009 het BK wielrennen in Aywaille mocht organisere­n, deed ze er alles aan om het parcours niet te lastig te maken omdat ze niet de indruk wilde wekken dat het een rondje op maat van Philippe Gilbert zou zijn. De lastigheid­sgraad werd tot een spreekwoor­delijk minimum beperkt en die dag won... Tom Boonen.

 ?? FOTO'S BELGA,
PHOTO NEWS ?? Niels Albert en Adrie van der Poel.
FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS Niels Albert en Adrie van der Poel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium