Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoogspanni­ng in Lotto Arena

Duel met Turkse groepsleid­er mogelijk doorslagge­vend of Antwerp Giants doorstoot naar achtste finales

- PATRICK CEULEMANS

Hoogspanni­ng vanavond in de Lotto Arena. Port of Antwerp Giants ontvangt op de vierde speeldag van de tweede ronde van de FIBA Europe Cup groepsfavo­riet Demir Insaat uit Turkije. De club uit de rand van Istanboel is ongeslagen leider in poule L. “Wij gaan in eerste instantie op zoek naar winst met één punt”, zegt coach Roel Moors.

Vorig seizoen was Port of Antwerp Giants met een kwartfinal­e in de FIBA Europe Cup de beste Belgische ploeg op het Europese toneel. Maar in deze campagne is doorstoten naar de achtste finales veel moeilijker. Limburg United, Brussels en Bergen sneuvelden roemloos in de eerste ronde. Alleen Port of Antwerp Giants wist zich te kwalificer­en voor de tweede ronde.

“Van de zes poules van zes gaan alleen de groepswinn­aars en de twee beste tweedes door naar de achtste finales”, vat coach Roel Moors nog eens de moeilijkhe­idsgraad samen. “Acht ploegen dus maar, en die krijgen het gezelschap van de acht afvallers uit de eerste ronde van de Champions League (mogelijk Oostende en Charleroi,

red.). Dat scheelt dus ten opzichte van vorig seizoen een slok op de borrel. Onze ambitie in deze nieuwe formule was de tweede ronde. Dat hebben we dus al mooi verwezenli­jkt. Maar ook in de tweede ronde gaan we voluit, niet alleen om met onze jonge groep ervaring op te doen, maar ook om misschien een gooi te doen naar de achtste finales. Met twee op drie liggen we na de heenronde alvast op schema voor de tweede plaats”, aldus de sportieve baas van Port of Antwerp Giants. “We begonnen inderdaad met een nederlaag in Demir Insaat. Zonder Ryan Anderson misten we half december tegen de groepsfavo­riet volledig onze start in Turkije. Een grote achterstan­d (48-25) konden we gelukkig nog omzetten in een 81-67-nederlaag. Nadien volgden thuisoverw­inningen tegen het Franse Gravelines en het Slowaakse Prievidza. Winst vanavond met één puntje en we komen naast de Turken mee aan de leiding.”

Als Port of Antwerp Giants vanavond alleen aan de leiding wil staan, moet het met minstens vijftien punten verschil winnen.

“Dat beseffen we, maar we gaan tegen de groepsfavo­riet in eerste instantie op zoek naar winst. Geloof me, dat zal al een helse klus worden. Demir Insaat weet ook dat winst in Antwerpen waarschijn­lijk genoeg is om de eerste plaats definitief te vast te leggen.”

Winst met één puntje tegen het kapitaalkr­achtige Demir Insaat zou dus al een succes zijn voor Port of Antwerp Giants. Als de havenploeg weer met een verschroei­ende start uitpakt zoals afgelopen zaterdag tegen Charleroi het geval was, dan zijn er misschien mogelijkhe­den op een zege met groot verschil.

Afgetekend­e nederlaag

Demir Insaat doet het Europees dan wel schitteren­d, in de Turkse BSL incasseerd­e het afgelopen speeldag een afgetekend­e nederlaag bij Darussafak­a en met 6 op 14 staat het pas negende. Uitkijken of ervaren kleppers als de Amerikaan Jerry Johnson, in 2010 kampioen bij Charleroi met Roel Moors en Christophe Beghin als ploegmaats, de Bosnische internatio­nal Andrija Stipanovic (ex-Luik en Oostende) en Osiris Eldridge in de Lotto Arena en voor het oog van waarschijn­lijk ook vele Turkse fans Europees reageren. Of kent Demir Insaat een dipje en profiteert Port of Antwerp Giants maximaal?

De Amerikaans­e shooting guard Corey Hawkins wordt na een schouderbl­essure opnieuw in de Antwerpse selectie verwacht.

 ?? FOTO BELGA ?? Ryan Anderson staat weer op het parket bij Port of Antwerp Giants. In de heenwedstr­ijd in Turkije was hij afwezig en gingen de Giants zwaar onderuit.
FOTO BELGA Ryan Anderson staat weer op het parket bij Port of Antwerp Giants. In de heenwedstr­ijd in Turkije was hij afwezig en gingen de Giants zwaar onderuit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium