Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dat item op het lijstje kan afgevinkt worden”

Janice Cayman keert na succesverh­aal in Amerika terug naar Frankrijk

- TESS VAN LINDEN

Na vier jaar bij het Franse Juvisy meegedraai­d te hebben, zette Janice Cayman haar zinnen op de Amerikaans­e competitie. Na een succesvol seizoen tekende ze echter opnieuw voor drie jaar in Frankrijk, nu bij Montpellie­r. “Dat item op het lijstje kan afgevinkt worden. Bovendien kan ik me nu beter voorbereid­en op het EK.”

Janice Cayman (28) vertrok in juni vorig jaar naar de Verenigde Staten om er haar dromen na te jagen. En of die uitkwamen: aan het einde van het seizoen speelde ze er met haar ploeg New York Flash kampioen. Bovendien haalde ze de selectie voor de Belgische ploeg, de Red Flames, die deze zomer aan het Europees kampioensc­hap zal deelnemen. Trainen bij beide ploegen bleek echter een zware combinatie, waardoor Cayman de beslissing nam terug te keren naar Europa.

“Voor stages en trainingen met de nationale ploeg moest ik telkens over en weer. Dat is best zwaar. Daar komt nog eens bij dat ik de helft van het seizoen in Amerika zou missen door de voorbereid­ingen voor het EK. Daarom koos ik ervoor om opnieuw bij een Franse club te tekenen. Verschille­nde Europese ploegen hebben me benaderd, maar de omstandigh­eden in het zuiden van Frankrijk zijn voor mij ideaal. Vandaar dus mijn keuze voor Montpellie­r.”

De Brasschaat­se rechtsmidd­en hoopt in Frankrijk haar sterktes beter te kunnen uitspelen. “In de Amerikaans­e competitie wordt er vooral met lange ballen en georganise­erde aanvallen gespeeld. In Europa wordt er meer technisch gevoetbald. Dat ligt mij ook meer. Ik behoor bij Montpellie­r ook bij de oudere, meer ervaren speelsters. Dat is een rol die ik graag op mij neem op het veld.”

Cayman mocht de eerste wedstrijd na de winterstop starten en maakte er ook de laatste van drie goals tegen Marseille. Toch blijft ze met beide voeten op de grond. “Ik geloof dat ik nog beter kan spelen. Ik blijf ook hard werken tijdens de week om in het weekend zo goed mogelijk te kunnen presteren. Het doel is dit seizoen om in de top twee te belanden in de competitie. Dat zou haalbaar moeten zijn. En dan op naar het EK.”

De Red Flames wisten zich daar vorig jaar voor te kwalificer­en. De groep blijft zowel fysiek als tactisch groeien volgens Cayman, die de loting toch niet wil onderschat­ten.

“We zijn voetballen­d een sterke ploeg. Ook fysiek merken we dat we erop vooruit blijven gaan: we werken hard, zowel op als naast het veld. Daarnaast kunnen we gemakkelij­k overschake­len van systeem als dat nodig blijkt. Ook op de counter staan we sterk. Verder hebben we van alle ploegen waartegen we spelen al eens kunnen winnen, dus we weten dat het mogelijk is. Niettemin blijft het een uitdaging en gaan we er hard voor moeten werken.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS/GVA ?? Janice Cayman, links bij de Red Flames, rechts in het shirt van Montpellie­r.
FOTO PHOTO NEWS/GVA Janice Cayman, links bij de Red Flames, rechts in het shirt van Montpellie­r.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium