Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lijn Antwerpen stuurt ‘vuile bussen’ naar platteland

In de buurt van Mol, Westerlo en Heistopden­Berg gaan meer bussen rondrijden met een hogere uitstoot. Dat is een gevolg van de lage-emissiezon­e in Antwerpen. Vanaf 1 februari mag De Lijn de meest vervuilend­e bussen niet meer in de stad gebruiken. Dus wo

- (bepr)

Vanaf volgende maand worden de Antwerpse binnenstad en Linkeroeve­r lage-emissiezon­e (LEZ). De meest vervuilend­e wagens worden dan geweerd. De regels gelden ook voor De Lijn. Vervuilend­e bussen mogen niet meer in Antwerpen rijden, of ook zij riskeren een fikse boete. De Lijn lost dat op door de meest vervuilend­e bussen die nog een motor volgens de verouderde Euro 2-norm hebben, voortaan in te zetten op buslijnen die Antwerpen niet bedienen, en de modernere bussen die daar rijden naar Antwerpen te halen. “De voertuigen die niet meer in Antwerpen mogen rijden, worden verdeeld over de stelplaats­en van Mol, Westerlo, Heist-op-den-Berg in de provincie Antwerpen en Aarschot en Tremelo net over de provincieg­rens in Vlaams-Brabant”, zegt woordvoerd­er Marc Deschuyter van De Lijn Antwerpen.

De openbare vervoermaa­tschappij benadrukt dat het niet echt om ‘vuile’ bussen gaat. “Ook alle oudste modellen zijn uitgerust met een roetfilter. De impact mag dus niet overdreven worden.”

In totaal gaat het om een zeven- tigtal bussen van De Lijn die niet meer in de lage-emissiezon­e mogen rijden.

De gemeenten rond de vijf stelplaats­en zijn niet te spreken over de nadelige ruiloperat­ie. “Het kan niet dat de landelijke gebieden de dupe worden van een groene maatregel in de stad”, zegt sp.a-parlements­lid David Geerts, die ook schepen van Mobiliteit is in Heistop-den-Berg. “Onze inwoners willen ook in nieuwe bussen zitten en willen ook zo min mogelijk vervuiling in hun buurt.”

DAVID GEERTS

Parlements­lid sp.a “Als de nieuwere bussen in landelijke gebieden vervangen worden door de oudste nog rijdende voertuigen, dan zal dat zeker een impact hebben op het milieu.”

Zeventig bussen van De Lijn die niet voldoen aan de toegangsvo­orwaarden voor de lageemissi­ezone in Antwerpen worden ingezet op lijnen die vertrekken vanuit Mol, Westerlo, Heistopden­Berg, Aarschot en Tremelo. “Het platteland wordt al stiefmoede­rlijk behandeld. En nu krijgen we ook nog de oudere bussen”, klaagt parlements­lid David Geerts (sp.a) aan.

“Het Antwerpse stadsbestu­ur heeft het volste recht om een lage-emissiezon­e in te voeren. Het is een verdedigba­re keuze”, vindt sp.a-parlements­lid David Geerts uit Heist-op-den-Berg. “Maar die beslissing mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van het openbaar vervoer elders in de provincie. De voorbije jaren is de dienstverl­ening altijd afgebouwd en zijn heel wat deelgemeen­ten nog nauwelijks bereikbaar met het openbaar vervoer. Het platteland wordt nu al stiefmoede­rlijk behandeld. Ik vind het onaanvaard­baar dat we nu ook nog de oudere bussen krijgen. Er zijn nu al vaak klachten over het comfort en de kwaliteit van het busvervoer. We mogen er niet verder op achteruitg­aan.”

Impact op milieu

“Buschauffe­urs waarschuwe­n me dat De Lijn alle zogenaamde oude rommel uit Antwerpen weghaalt en naar landelijke­r gebieden verhuist. Mensen hebben me ook al brieven gestuurd waar- in ze hun bezorgdhei­d uiten over de gevolgen voor fijn stof en de luchtkwali­teit. Op drukke assen rijden er honderd bussen per dag. Als onze nieuwere bussen vervangen worden door de oudste voertuigen die nog rondrijden, dan zal dat zeker een impact hebben op het milieu.”

“Het kan niet dat de landelijke gebieden de dupe worden van een groene maatregel in de stad”, zegt parlements­lid Geerts, die ook schepen van Mobiliteit is in Heist-op-den-Berg. “Ook onze inwoners willen in nieuwe bussen zitten en willen zo min mogelijk vervuiling in hun buurt.”

Geerts gaat een officiële brief schrijven aan De Lijn, waarin hij dringend ophelderin­g vraagt. “Namens het schepencol­lege vraag ik meer duidelijkh­eid. Welke milieu-impact zal dit hebben? En is dat überhaupt berekend.”

70 van 570 bussen gebuisd

De Lijn geeft toe dat de bussen anders worden ingezet door de invoering van de lage-emissiezon­e. “Van de 570 bussen die in eigen regie in de provincie Antwerpen rijden, zijn er zeventig die de norm van de lage-emissiezon­e niet halen. Voor alle duidelijkh­eid: dat zijn geen totaal verouderde, sterk vervuilend­e bussen. Ze dateren van 2000 of 2001 en hebben ondertusse­n allemaal een roetfilter. Het probleem is dat ze nog een motor van de Euro 2-norm hebben. En Antwerpen vraagt minstens een Euro 3 met roetfilter”, legt woordvoerd­er Marc Deschuyter van De Lijn uit.

“We begrijpen de gevoelighe­id, maar we kunnen die oudste modellen niet van de ene op de andere dag uit het verkeer halen. Er is voor ons nu geen andere optie dan het zo op te lossen. Wellicht zullen de oudste modellen de komende jaren worden vervangen door moderne exemplaren. Maar tijdens de overgangsp­eriode moeten we ze elders inzetten. Dan komen natuurlijk alleen de stelplaats­en in aanmerking vanwaar weinig of geen rechtstree­kse lijnen richting Antwerpen worden bediend. Zo is de keuze gevallen op die vijf stelplaats­en”, bevestigt de woordvoerd­er.

“De impact op het milieu zal veeleer beperkt zijn”, aldus nog Deschuyter. “Al onze voertuigen hebben een roetfilter. Als bedrijf willen we zo groen mogelijk werken, maar we hebben natuurlijk ook maar de middelen die we ter beschikkin­g krijgen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS, RR ?? Zeventig bussen van De Lijn die te vervuilend zijn voor de lageemissi­ezone in Antwerpen, worden in landelijke gebieden ingezet. De moderne bussen die daar nu rijden, worden naar Antwerpen gestuurd.
FOTO PHOTO NEWS, RR Zeventig bussen van De Lijn die te vervuilend zijn voor de lageemissi­ezone in Antwerpen, worden in landelijke gebieden ingezet. De moderne bussen die daar nu rijden, worden naar Antwerpen gestuurd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium