Gazet van Antwerpen Stad en Rand

200.000 euro boete voor broers Deschacht

Hoogste geldstraf ooit voor gokkende sporters

-

De Kansspelco­mmissie wil dat het illegale gokgedrag van Anderlecht­speler Olivier Deschacht bestraft wordt met een boete van 100.000 euro. Opmerkelij­k is dat zijn broer Xavier dezelfde strenge straf krijgt opgelegd. Het zijn de hoogste boetes ooit voor gokkende sporters. Te hoog voor Olivier Deschacht om zich daarbij neer te leggen.

Hopelijk heeft Olivier Deschacht ook naast de grasmat een stevige verdedigin­g in huis als hij de forse boete voor het illegaal online gokken op voetbalwed­strijden wil milderen. Het bedrag dat gisteren werd bepaald door de Kansspelco­mmissie is een veelvoud van de 3.000 euro die ze enkele weken geleden uitdeelde aan Oostendesp­eler Knowledge Musona. “Maar dit gaat om veel ernstiger feiten”, klinkt het.

Ook het parket van Oost-Vlaanderen had al aanwijzing­en gevonden dat de Anderlecht­speler wel degelijk gegokt heeft op wedstrijde­n van zijn ploeg waarin hijzelf op het veld stond. Het reglement van de voetbalbon­d verbiedt het inzetten op eigen wedstrijde­n in alle omstandigh­eden.

In november lekte bovendien uit dat met de account van Olivier Deschacht ook geld is ingezet op verlies van Anderlecht in de thuiswedst­rijd tegen Benfica Lissabon drie jaar geleden, waarin Deschacht 56 minuten op het veld stond. Het is niet duidelijk of hij die wedstrijd bewust manipuleer­de. Anderlecht verloor toen met 2-3.

“Lachwekken­d hoog”

Deschacht zelf wil officieel niet reageren, maar onze redactie verneemt in zijn entourage dat de speler de boete zeker zal aanvechten “omdat het bedrag lachwekken­d hoog is”.

“Hij had zich wellicht wel neergelegd bij een minder zware boete omdat dan de hele heisa voorbij zou zijn. Maar een boete van 100.000 euro voor weddenscha­ppen met een inzet van hooguit 200 euro waar hij nooit een cent aan heeft verdiend? Kom nou. Olivier is ook niet de grootverdi­ener van eerste klasse, hoor.”

Olivier Deschacht verdient per jaar één miljoen euro. Hij zou het naar verluidt vooral erg vinden voor zijn broer “omdat die maar om en bij 2.000 euro per maand verdient”.

De Anderlecht­speler heeft altijd volgehoude­n dat niet hij, maar zijn broer Xavier zijn gokaccount gebruikte om te wedden. De Kansspelco­mmissie heeft in ieder geval Xavier Deschacht een identieke boete van 100.000 euro opgelegd. Wat volgens de omgeving van Olivier Deschacht bewijst dat zijn broer “de schuldige” is. Binnen de commissie leeft de overtuigin­g dat het gokdossier van Xavier Deschacht even zwaar weegt als dat van zijn broer. Xavier voetbalt overigens in lagere regionen.

Beide broers kunnen zich volgende maand schrifteli­jk of mondeling verdedigen, al dan niet met ondersteun­ing van een advocaat. Pas daarna volgt de definitiev­e boete.

Over sportieve sancties spreekt de Kansspelco­mmissie zich niet uit. Die kunnen nadien eventueel nog opgelegd worden door de voetbalbon­d of voetbalclu­b Anderlecht. GEERT NEYT, DIRK COOSEMANS, JÜRGEN GERIL

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Olivier en Xavier Deschacht krijgen elk een boete van 100.000 euro voor illegaal gokken. De Anderlecht­speler vecht die sanctie aan. “Een minder zware straf had hij wellicht aanvaard omdat de heisa voorbij zou zijn”, klinkt het in zijn entourage.
FOTO PHOTO NEWS Olivier en Xavier Deschacht krijgen elk een boete van 100.000 euro voor illegaal gokken. De Anderlecht­speler vecht die sanctie aan. “Een minder zware straf had hij wellicht aanvaard omdat de heisa voorbij zou zijn”, klinkt het in zijn entourage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium