Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten hen niet in de cel steken, maar begeleiden”

Parket eist 10 jaar voor babysitter­s uit Turnhout die tweeling mishandeld­en

- MARC HELSEN

Kjell C. (39) en Ylva K. (37) uit Turnhout worden door het parket schuldig geacht aan de dood van een vijf maanden oude baby van de tweeling waarop ze zes dagen lang moesten passen. Hun advocaten pleiten voor mildheid, omdat beide beklaagden zwakbegaaf­d zijn. De ouders zien het anders: “Begeleidin­g? Ze moeten de maximumstr­af krijgen.”

Het parket eist tien jaar celstraf voor beiden. Maar volgens hun advocaten kan het duo niet verantwoor­delijk geacht worden voor de feiten. “Mijn cliënt Kjell C. heeft het verstand van een kind van 6 jaar”, pleitte advocaat Tim Smet. Hetzelfde geldt voor de tweede beklaagde, Ylva K.

De twee beklaagden leerden elkaar leren kennen in een psychiatri­sche instelling. Hun lage IQ belet het duo niet de schuld op elkaar te steken. Hoe dan ook was het trieste resultaat van de mishandeli­ng dat de gereanimee­rde Lielly in allerijl vanuit hun woonst aan de Congostraa­t in Turnhout naar het ziekenhuis werd gevoerd, net als haar eveneens toegetakel­de zusje Letty. Lielly stierf op 3 juni aan de gevolgen van een hersenbloe­ding. Letty herstelde.

Drie euro per uur

In de eerste verhoren door de politie zei Kjell C. dat de meisjes onophoudel­ijk huilden en dat hij Lielly “te bruut” had vastgepakt. “Ik ben blijven schudden tot de ogen wit werden.” Volgens het parket smeet Kjell C. de baby’s in een zetel, trok ze hardhandig tegen de borst als ze lastig waren en gooide hen een deken over het hoofd als ze huilden. De twee ba- bysitters werden gedagvaard voor opzettelij­ke slagen en verwonding­en met de dood tot gevolg.

De tweeling kwam bij de beklaagden terecht via de website babysitter­s.be. Daar beweerde kinderoppa­s. Ylva K. – zelf moeder van een 12-jarige dochter – kinderverz­orging gestudeerd te hebben. Voor 3 euro per uur hield zij en Kjell C. kinderen bij. De ouders van Liella en Letty zaten op zwart zaad. Vader Mario was als truckchauf­feur zijn job tijdelijk kwijt. “Er kwam bijzonder weinig geld binnen en we wisten ons geen raad”, zei moeder Kristel. “Ylva had onze kindjes al eerder bijgehoude­n en stelde voor om de tweeling bij haar te houden. Na lang aarzelen deden we het.”

“Geen kwaad opzet”

Volgens de advocaten van de verdedigin­g kan het niet dat het parket – dat niet weet wie van de twee wat precies heeft gedaan – hen dan allebei maar schuldig acht. “En als mijn cliënt al iets heeft gedaan, dan heeft hij het zeker niet met kwaad opzet gedaan”, zei meester Tim Smet. “Hij kan zichzelf nauwelijks behelpen, laat staan dat ze hem vragen twee baby’s op te vangen. Toen de kinderen werden afgezet, hadden de ouders niet eens babymelk meegegeven. Toen het fout ging belde hij zelf de ambulance. Hij nam zijn verantwoor­delijkheid. Hij hoort niet in de cel. De maatschapp­ij moet hem begeleiden. Ik vraag vijf jaar voorwaarde­lijk.”

Meester Carlos Tuerlinckx pleitte voor Ylva K. “Ze moest met Kjell C. overleven met allebei 50 euro per week. Daar laat je geen pasgeboren­en achter.” De pleiter vond het niet bewezen dat Ylva fysiek letsel toebracht aan Liella en vroeg de vrijspraak.

Moeder Kristel en vader Mario kregen het laatste woord: “Ze mogen hun straf niet ontlopen door hun lage IQ”, zei Kristel. “Wij moeten ermee leven dat we onze dochter kwijt zijn. Ze moeten weten wat ze gedaan hebben, ze moeten de maximumstr­af krijgen. Begeleidin­g? Dat is voor als ze uit de cel komen.” Vader Mario verwoordde het zo: “De vrijspraak? Dat betekent dan dat je als zwakbegaaf­de mag doden.”

Vonnis op 15 februari.

 ?? FOTO HHM ?? Mario Cardon en Kristel Gelders, de ouders van de kindjes.
FOTO HHM Mario Cardon en Kristel Gelders, de ouders van de kindjes.
 ?? FOTO'S BERT DE DEKEN ?? Kjell C. (boven) en Ylva K. (onder) verlaten de rechtbank.
FOTO'S BERT DE DEKEN Kjell C. (boven) en Ylva K. (onder) verlaten de rechtbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium