Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minister Homans zou liever geen enkele moskee erkennen”

Coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld hekelen dat N-VA-minister erkennings­dossiers vertraagt

- SACHA VAN WIELE

Dat Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (NVA) inzage eist in de positieve adviezen van de Staatsveil­igheid over de erkenning van enkele moskeeën, doet bij sommigen de wenkbrauwe­n fronsen. Ook binnen de meerderhei­d.

Federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakte twintig erkennings­dossiers van moskeeën over aan zijn collega op Vlaams niveau. Ze hadden een positief advies gekregen van de Staatsveil­igheid. Het gaat hier ook om vijf Antwerpse moskeeën.

Minister Homans is echter niet tevreden met de mededeling dat de Staatsveil­igheid een positief advies gaf. Zij wil de onderzoeks­dossiers nu inkijken.

Geloofwaar­digheid ondergrave­n

“Het is logisch dat de Staatsveil­igheid de moskeeën doorlicht voor ze een erkenning krijgen”, zegt Bart Somers (Open Vld), Vlaams Parlements­lid en burgemeest­er van Mechelen. “Alleen vind ik het merkwaardi­g dat minister Homans nu met deze vraag de geloofwaar­digheid van deze veiligheid­sdienst ondergraaf­t. Als burgemeest­er heb ik ervaring met de Staatsveil­igheid en ik stel steeds vast dat zij serieus werk leveren.”

Dat is ook te horen bij Vlaams Parlements­lid Ward Kennes (CD&V). “Het is niet aan minister Homans om de adviezen van de Staatsveil­igheid in vraag te stellen”, zegt Kennes. “Als deze veiligheid­sdienst een signaal geeft, moet je dat ter harte nemen.”

Beide leden van de meerderhei­d vrezen dat er mogelijk meer speelt. “Ik voel dat de minister eigenlijk liever geen enkele moskee zou erkennen”, zegt Kennes. “Bij elke vraag van Vlaams Belang hierover, zegt ze duidelijk op- gelucht dat ze nog geen enkele moskee heeft erkend. Dat is spijtig. Moskeeën kunnen een belangrijk­e rol spelen in de strijd tegen radicalise­ring. De minister moet haar verantwoor­delijkheid nemen en stoppen met warm en koud te blazen. Als een moskee voldoet aan alle voorwaarde­n tot erkenning – en die zijn best streng – erken ze dan ook.”

Ook Somers vreest dat de politieke agenda de procedure bemoeilijk­t. “Er loert steeds het gevaar dat partijpoli­tieke strategieë­n en polarisati­e deze procedure tot erkenning bemoeilijk­en”, zegt hij. “Daarbij wordt uit het oog verloren dat moskeeën die voldoen aan de erkennings­voorwaarde­n belangrijk­e partners zijn.”

Caroline Bastiaens (CD&V), Vlaams Parlements­lid en Antwerps schepen van Eredienste­n, hoopt dat de erkenning er snel komt. “Het is jammer dat minister Homans nu deze adviezen van de Staatsveil­igheid nog eens wil inzien. Ik ga ervan uit dat beide ministers hier snel uitgeraken.”

“Logische vraag”

Homans ontkent dat zij de erkenninge­n van de moskeeën onnodig vertraagt. “Ik wil mijn verantwoor­delijkheid hierin best nemen, maar dan wil ik wel beschikken over alle informatie, ook die van de Staatsveil­igheid. Nu weet ik dus niet waarop de positieve adviezen gebaseerd zijn”, zegt de minister. “Ik wacht nu op het antwoord van minister Geens. Daarna moeten ook nog de gemeenten en de provincies hun advies geven.”

Minister Homans krijgt de steun van Kamerlid Koen Metsu (N-VA). “Het zou ongehoord zijn om beslissing­en te nemen zonder alle informatie”, zegt Metsu. “De vraag aan minister Geens is logisch, gezien het huidige klimaat van spionage in enkele Turkse moskeeën. Bovendien is het onduidelij­k wat er nu aan de hand is met de 23 andere erkennings­aanvragen zonder positief advies.”

Die aanvragen zouden nog in behandelin­g zijn door de Staatsveil­igheid. Hierin zitten nog eens negen Antwerpse moskeeën.

 ?? FOTO
PHOTO NEWS ?? Liesbeth Homans: “Ik wil mijn verantwoor­delijkheid nemen, maar dan wil ik over alle informatie beschik
ken.”
FOTO PHOTO NEWS Liesbeth Homans: “Ik wil mijn verantwoor­delijkheid nemen, maar dan wil ik over alle informatie beschik ken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium