Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tekort aan bedden dreigt in provincie

- DIRK HENDRIKX

In verscheide­ne ziekenhuiz­en in het Antwerpse en in de rest van de provincie dreigt een beddenteko­rt. “De situatie is zeer nijpend”, zegt Jan Stroobants, spoedarts van het ZNA Middelheim.

De ziekenhuiz­en krijgen pieken in het aantal patiënten in de regel wel altijd opgelost. “Zo hebben we een systeem op internet waarmee we op elk moment kunnen zien hoeveel bedden elk ziekenhuis in de provincie nog vrij heeft”, zegt Jan Stroobants, die ook voorzitter is van de Belgische vereniging voor spoedartse­n. “Het systeem is destijds opgezet voor rampen, maar we gebruiken het ook als een overrompel­ing dreigt.”

Zoals nu dus, hoewel de situatie varieert van dag tot dag en van ziekenhuis tot ziekenhuis. Bij het UZA wordt nog geen alarm geslagen en ook ziekenhuiz­en zoals Sint- Dimpna in Geel en het AZ Herentals rapportere­n alleen maar een grote drukte. In het Imeldaziek­enhuis in Bonheiden zijn wel al een aantal niet-dringende ingrepen uitgesteld en patiënten naar andere ziekenhuiz­en overgebrac­ht.

Seizoensge­bonden werken

In januari is er volgens Jan Eyckmans van Volksgezon­dheid altijd een piek omdat patiënten ingrepen in de feestperio­de liever uitstellen én er nu de patiënten bijkomen met complicati­es door griep of luchtwegin­fecties. “Dat geeft ook extra organisato­risch werk”, zegt Jan Stroobants. “We moeten vaker inschatten of een opname van bijvoorbee­ld iemand in een rusthuis wel echt nodig is, we moeten kijken of patiënten naar andere ziekenhuiz­en kunnen, enzovoort. Wat personeel en aantal bedden betreft, zijn we nu eenmaal niet ingericht op zo’n seizoenspi­ek. Eigenlijk zouden we zoals de horeca met seizoensge­bonden mensen en middelen moeten kunnen werken, maar dat is natuurlijk niet simpel.”

Intussen hebben we gisteren massaal de epidemisch­e drempel voor griep overschred­en, nu 233 personen per 100.000 inwoners met griepsympt­omen naar de dokter gaan. De drempel voor een epidemie ligt op 140. Er is ook een ‘matige’ toename van het aantal luchtwegin­fecties. “De griepepide­mie zal pieken over enkele weken en dan nog enkele weken aanhouden”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Het gaat om het klassieke H3N2-virus, dat vooral voor ouderen riskant is.”

Norovirus

In het AZ Turnhout campus SintElisab­eth hebben ze nog grotere kopzorgen. De opnamestop vanwege de uitbraak van het norovirus is er verlengd omdat er sinds maandag nog enkele patiënten zijn bijgekomen. Het virus veroorzaak­t diarree en braken en is uiterst besmetteli­jk. Ook in het AZ Klina in Brasschaat zijn drie patiënten geïsoleerd met het norovirus, maar drastische maatregele­n zoals in Turnhout – waar nu hele afdelingen leeg staan – lijken er nog niet nodig. “Het norovirus lijkt gewoon in het land te zijn,” zegt de directie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium