Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sp.a stelt eisen bij havenexpan­sie

Auditeur adviseert onwettigve­rklaring natuurcomp­ensaties

- (pvb)

Gisteren liep voor burgers de inspraakpe­riode af om alternatie­ven in te dienen voor een Saeftinghe­dok. De sp.a eist daarbij een koppeling aan een verplichte afname van het wegverkeer.

Tot gisteren had de overheid naar verluidt “een honderdtal pagina’s” aan voorstelle­n gekregen, de overheden hebben nog tot volgende week tijd. Volgens de Antwerpse én Wase sp.a-federaties moet de toe- name van containerc­apaciteit gekoppeld worden aan een betere verkeersaf­wikkeling: uitbreidin­g kan pas als het containerv­ervoer over de weg vermindert tot onder de 40% én het personenve­rvoer in Antwerpen daalt onder de 50%. Zo niet valt de economie stil, volgens Tom Meeuws.

“Helemaal niet dwaas”, reageert een expert. “In een geïntegree­rde

Saeftinghe-Deurganckz­one wordt het eenvoudige­r om spoor- en binnenvaar­tdiensten aan te trekken, zodat extra verplaatsi­ngen kunnen worden vermeden.”

Intussen verwacht de haven, na een advies in die zin van de auditeur, dat na de vernietigi­ng in december van het reparatie-uitbreidin­gsplan, de Raad van State ook het oorspronke­lijke gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan nietig zal verklaren, waardoor alle geplande of al aangelegde natuurgebi­eden onwettig worden. Dat betekent dat het oude gewestplan met Doel als woonzone weer van kracht is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium