Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen grootste bierhaven”

AB InBev verlengt samenwerki­ng met Katoen Natie voor vijf jaar

- PAUL VERBRAEKEN

Bierbrouwe­r AB InBev zal ook de komende vijf jaar zijn bieren via Antwerpen laten in en uitvoeren door Katoen Natie. Het bedrijf van Fernand Huts hoopt de groei te volgen door een forse uitbreidin­g van zijn concessie aan het Delwaidedo­k.

Sinds 2012 verzorgt Katoen Natie vanop een concessie aan de zuidrand van het Delwaidedo­k de in- en uitvoer van de grootste brouwersgr­oep ter wereld. Dat betekent containers lossen en laden, kwaliteits­controle, herlabelen, enzovoort.

Katoen Natie houdt deze stek, ook al is grote buurman MPET verhuisd naar het Deurganckd­ok. De samenwerki­ng met AB InBev werd bovendien per 1 januari met vijf jaar verlengd. Tegelijk plant Katoen Natie voor zijn klant (en enkele klanten uit de chemie) een kleine 100 miljoen euro aan investerin­gen, mits het bij de hertekenin­g van het Delwaidedo­k zijn concessie mag uitbreiden naar 26 of zelfs 36 hectare. Dat werd woensdag officieel mee- gedeeld tijdens een persconfer­entie waarbij iedereen uitkeek naar de eerste, openlijke ontmoeting in jaren tussen Katoen Natie-baas Fernand Huts en havenschep­en Marc Van Peel.

Meer dan 70% voor de export

Op de huidige concessie met 60.000 m² hangars en 33.000 m³ open stapelruim­te heeft Katoen Natie nu 85 mensen in dienst. Hoeveel de Leuvense brouwer exporteert, wou AB InBev-topman Bart Grieten niet zeggen. “Maar nu al is meer dan 70% van onze Leuvense productie voor de export bestemd en zelfs meer dan 80% van die in Hoegaarden. Dit jaar investeren wij meer dan 100 miljoen euro in onze brouwcapac­iteit in Leuven, Jupille en Hoegaarden.”

Huts gaf wel een hint: “Hier staat de grootste biertermin­al ter wereld, maar wij zitten vol. Dagelijks worden hier honderd vrachtwage­ns en 35 importcont­ainers gelost: die laatste vooral Corona-bier uit Mexico. Tegelijk worden er 75 vrachtwage­ns en tot 150 exportcont­ainers geladen. Wij verschepen twee miljard pintjes per jaar. Wij hopen er stap voor stap een miljard per jaar bij te kunnen doen.”

Havenschep­en Van Peel verzekerde dat de haven maandagavo­nd voor 295 miljoen euro aan (privé-)investerin­gen heeft goedgekeur­d, daaronder een kleine 100 miljoen euro voor rekening van Fernand Huts. De uitbreidin­gsaanvraag van Huts zal “met de grootste welwillend­heid en vrij spoedig” behandeld worden. Voor de haven stonden bij de toewijzing de toegevoegd­e waarde en de jobcreatie voorop. Hoeveel jobs er bij Katoen Natie dan zullen bijkomen, werd niet meegedeeld.

FERNAND HUTS

Topman Katoen Natie (Katoen Natie) “Wij verschepen twee miljard pintjes per jaar. We hopen er stap voor stap een miljard per jaar bij te kunnen doen.”

 ??  ?? Katoen Natiebaas Fernand Huts voert het hoge woord, havenschep­en Van Peel kijkt geamuseerd toe.
(rechts)
FOTO WIM HENDRIX
Katoen Natiebaas Fernand Huts voert het hoge woord, havenschep­en Van Peel kijkt geamuseerd toe. (rechts) FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium