Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Midden-Italië blijft maar beven

- (wdb)

CentraalIt­alië is nog maar eens getroffen door drie grote aardbeving­en. Met voorlopig slechts één dode en beperkte schade viel het al bij al nog mee. De Italianen zijn immers voorbereid: seismologe­n registreer­den sinds 24 augustus gemiddeld om de vier minuten een schok.

De bewoners van Centraal-Italië krijgen de kans niet om hun huizen te herstellen, laat staan om de verwoesten­de aardbeving­en te vergeten. Woensdagmo­rgen moesten ze opnieuw dekking zoeken, voor drie relatief zware bevingen, de zwaarste met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter, die overal gevoeld werden in de regio’s Lazio, Abruzzo en Marche, en die tot nu toe één dodelijk slachtoffe­r eisten.

Het epicentrum lag op zo’n 7 kilometer van Amatrice, het dorp dat in augustus vorig jaar grotendeel­s van de kaart geveegd werd door een beving, met 297 dodelijke slachtoffe­rs. De aardbeving­en waren honderden kilometers ver voelbaar, tot in hartje Rome (100 km) en zelfs in Firenze (300 km). Het stadsbestu­ur van Rome was er helemaal niet gerust in en liet de metro en sommige openbare gebouwen tijdelijk sluiten om ze op hun stabilitei­t te controlere­n. In veel dorpen en steden werden de afgelopen maanden uit voorzorg al heel wat onveilige gebouwen gesloopt.

Sinds de zware beving in Amatrice is de aarde geen dag meer rustig gebleven. Seismologe­n telden intussen al 45.000 naschokken en het einde van die ‘aardbeving­sstorm’ lijkt nog niet in zicht. Volgens directeur Paola Messina van het Italiaanse instituut voor geologie kan niemand voorspelle­n of en wanneer er nieuwe schokken komen. Vooral omdat elke schok nieuwe bevingen uitlokt. De oorzaak van het gerommel is een complexe combinatie van aardplaten die druk op elkaar uitoefenen. En ook de vele breuklijne­n die door de Apennijnen lopen, bemoeilijk­en de berekening­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium