Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diamantspe­urder in februari voor rechter

Antwerps diamantspe­urder Agim D. verschijnt op 2 februari voor de rechter in Mechelen. Hij wordt er vervolgd voor witwassen en valsheid in geschrifte. Hij riskeert ook ontslagen te worden.

- (sare)

Samen met diamantair Abhay N. moet Agim D., speurder van de diamantcel van de federale gerechteli­jke politie in Antwerpen, op donderdag 2 februari voor de Mechelse strafrecht­er verschijne­n. D. wordt vervolgd

voor witwassen en valsheid in geschrifte.

Stenen “in bewaring”

Enerzijds moet hij een uitleg zien te vinden voor de grote partij diamanten, ter waarde van 540.000 euro, die in zijn woning aangetroff­en werd. Die diamanten werden in bewaring gegeven door medebeklaa­gde Abhay N. “Alle stenen zijn vergezeld van certificat­en die de herkomst aantonen”, zegt D.’s advocaat Gert Warson. “Dat het vreemd is dat een speurder stenen bewaart voor een diamantair, is waar. Maar vreemd gedrag is bij mijn weten geen reden voor een veroordeli­ng.”

D. zal ook moeten verklaren waarom hij grote hoeveelhed­en Britse ponden naar euro wisselde en cash geld op zijn rekening stortte. Geld dat D. volgens zijn advocaat verdiende bij de Verenigde Naties (VN). “Als expert voerde hij gevaarlijk­e missies uit in Afrika voor onderzoek naar bloeddiama­nten”, aldus Warson. “Per dag kreeg hij een onkostenve­rgoeding, die uitbetaald werd met een cheque. Die moest hij in de gebouwen van de VN omwis- selen tegen cash geld.”

Dat de speurder ook valsheid in geschrifte verweten wordt, komt door het feit dat hij een attest van de VN vervalste. Hij verwijderd­e met Tipp-Ex dat een deel van het geld van de VN wel degelijk op zijn rekening gestort werd en niet cash betaald werd. “Hij wilde per se zijn onschuld aantonen”, zegt Warson.

D. is ondertusse­n al bijna twee jaar geschorst door de politie. De tuchtproce­dure loopt nog, de uitkomst zal vermoedeli­jk afhangen van het vonnis van de rechtbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium