Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wilde mijn gezin beschermen”

Parket vordert straf met uitstel tegen zanger Ludovic (28)

-

Grungblave­r Ludovic Nyamabo (28) riskeert 10 maanden cel met uitstel en een boete van 600 euro. Hij wordt beschuldig­d van geweld tegen zijn ex en weerspanni­gheid tegen de politie. De rechtbank boog zich gisteren over twee dossiers rond de 28-jarige Ludovic Nyamabo, exdeelneme­r aan The Voice van

Vlaanderen en zanger bij het Antwerpse ensemble de Grungblave­rs.

Het eerste draait rond feiten van slagen en verwonding­en tegen zijn ex-vriendin, op 14 september 2014. Tijdens de opening van een restaurant­je in de Huikstraat kwamen ze elkaar tegen. “Hij zag mijn cliënte en greep haar onmiddelli­jk bij de keel”, zegt advocate Melissa Beeckman, die optreedt voor het slachtoffe­r. “Haar zonnebril gooide hij op de grond en hij begon haar te trappen. Bruut geweld was het, volgens een getuige leek het of hij zou blijven stampen.” Het slachtoffe­r hield aan het incident een blijvend knieletsel over. “Wij vorderen een schadeverg­oeding van 44.223 euro”, aldus meester Beeckman.

Combi beschadigd

De tweede aanklacht luidt weerspanni­gheid tegen de politie. Na door het rood gereden te zijn werd Ludovic aangesprok­en door een patrouille. “Hij weigerde zijn identiteit­skaart te tonen”, zegt meester Leyla Top, die in naam van de politie-inspecteur­s verscheen. “Hij werd verbaal agressief en begon wild met zijn armen in het rond te zwaaien. Toen ze hem probeerden te boeien zijn ze allebei gewond geraakt, een van hen was twaalf dagen arbeidsong­eschikt.”

Onderweg naar het cellencomp­lex beschadigd­e Ludovic de politiecom­bi. “Ook in de cel ging hij wild tekeer. Hij deed zijn kleren uit en stampte tegen de deuren”, aldus Top. “Wij eisen een schade- vergoeding namens de stad voor schade aan de combi en loonverlie­s. Mijn cliënten werden ook herkenbaar op sociale media gezet in een filmpje dat de beklaagde maakte. Daarvoor willen we een morele schadeverg­oeding.”

Het openbaar ministerie sloot zich qua feitenrela­as aan bij de burgerlijk­e partijen. Het vorderde een celstraf van tien maanden met uitstel en een boete van 600 euro. Ludovic ontkent de feiten niet maar nuanceert ze wel. “Er is niet gestampt”, zegt zijn advocaat Xavier Potvin. “Er is wel geduwd en het slacht

offer is daarbij slecht ten val gekomen.” Bovendien zou Ludovic naar eigen zeggen gehandeld hebben om zijn zwangere vriendin te beschermen omdat het slachtoffe­r hysterisch op hen kwam afgelopen. “Ik dacht aan mijn ongeboren dochter”, zegt Ludovic. “Ik wilde mijn gezin beschermen, maar ik ben over de schreef gegaan. Bij die politiecon­trole voelde ik me niet mooi behandeld en heb ik ook overdreven gereageerd.” Vonnis op 15 februari.

 ??  ?? SAM REYNTJENS
SAM REYNTJENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium