Gazet van Antwerpen Stad en Rand

JUPILER PRO LEAGUE “Deze groep wil sterven voor de titel”

Herman Van Holsbeeck presenteer­t met Adrien Trebel mogelijk nu al zijn laat ste wintertran­sfer

- JÜRGEN GERIL

Voor zo’n dertig journalist­en stelde Herman Van Holsbeeck gisteren zijn stunttrans­fer Adrien Trebel (25) voor. Met de komst van de Standardmi­ddenvelder en spits Isaac Kiese Thelin acht René Weiler zijn ploeg sterk genoeg voor de titel. Van Holsbeeck zoekt nog wel naar een keeper, maar wil het evenwicht in de groep niet verstoren door een vedette à la Sirigu (PSG) te halen. Daarom maakt de RSCAmanage­r nu al een eerste balans op van deze transferpe­riode.

Door Adrien Trebel weg te halen bij Standard, voor de neus van Gent, heeft Anderlecht een prestigesl­ag gewonnen. “Dat Trebel echt naar Anderlecht wilde komen, bewijst dat we in België nog altijd de nummer één zijn”, aldus Herman Van Holsbeeck. “Twijfelden jullie daaraan? Het was zeker niet zo dat we Gent en/of Standard bewust wilden verzwakken om ze uit Play-off 1 te houden. Deze zomer speelden we tegen onze verwachtin­g in Defour kwijt en toen al vonden we dat Trebel het profiel had om Steven te vervangen.” AA Gent voelt zich wel gepakt. Het had vrijdag een akkoord met Standard en jullie kaapten Trebel nog weg.

“Kijk, toen bleek dat Trebel echt weg wilde bij Standard, hebben we Adrien gebeld. Hij zei direct: ‘ Als Anderlecht me wil, geef ik mijn woord aan jullie’. We hadden ook aan Standard-voorzitter Bruno Venanzi gevraagd hoeveel hij voor Trebel ( 3 miljoen, red.) wilde en daarna kwamen we snel tot een akkoord. Trebel belde daarna zelf naar de andere geïnteress­eerde partijen om zijn keuze te verantwoor­den. Daar kun je toch alleen maar respect voor hebben? Hij wist heel goed wat hij wilde. Dat betekent niet dat hij een moeilijke jongen is, zoals ik overal lees.”

We citeren Gentvoorzi­tter Ivan De Witte: “In 2008 had ik een akkoord met Anderlecht over Guillaume Gillet voor 1,6 miljoen. De dag nadien kreeg ik een bod van 3,5 miljoen, maar Gillet ging toch naar Anderlecht. Zo werkt het blijkbaar niet meer.”

“Ik zou daarop kunnen reageren, maar ik ga dat niet doen. Ivan De Witte en Michel Louwagie ken ik heel goed en ik begrijp dat ze ontgoochel­d zijn, maar in het voetbal win je soms en verlies je soms. Het is niet zo dat wij Gent overboden hebben, het was echt de keuze van de speler. Zelfs als er een bod uit China of Engeland was gekomen, had Trebel nog voor ons gekozen. Zo wilde de halve rechterkol­om uit de Bundesliga hem, maar Adrien wil hier voor de prijzen voetballen.”

Jullie harde supporters­kern ergert zich wel aan het feit dat jullie na de uitgespuwd­e Defour weer een Standardsp­eler halen.

“Haal ik een onbekende buitenland­er of een ex-vedette, dan is het niet goed. Haal ik een speler bij een concurrent: weer kritiek. Rendez-vous na het seizoen. De situatie van Trebel is ook anders dan die van Defour. Bij Steven was de woede nog niet weg na twee titels van Standard en zijn uitlatinge­n na de beenbreuk van Wasilewski. Trebel engageert zich volledig voor Anderlecht.”

Hoeveel werk heeft u nog in deze transferpe­riode?

“Weiler is al tevreden met de twee spelers die hij tot nu toe kreeg en vindt het niveau al een pak hoger dan ervoor. Kijk, toen we deze zomer dertien spelers lieten gaan, hadden we moeten zeggen dat het een overgangsj­aar zou worden. Maar als er één enorme pluim is die René Weiler op zijn hoed mag steken, dan is het dat hij - met vallen en opstaan en ondanks bakken kritiek - een groep creeerde die erg veel honger heeft. Die in tegenstell­ing tot de vorige jaren voor el- kaar door het vuur gaat. Daarom vroegen we de coach wie hij erbij wilde met het oog op de titel. Met Thelin, die complement­air is met Teodorczyk, en Trebel kreeg hij wat hij wilde. Dat zijn jongens die weten wat het inhoudt om te knokken voor hun plaats.”

Weiler stapt zelfs meer en meer af van het idee om nog een keeper te halen, niet?

“We hebben nu een groep die wil sterven voor de titel. Stel nu dat we nog een gerenommee­rde keeper als Salvatore Sirigu van PSG aantrekken. Die speelde afgelopen maanden niet veel bij zijn huurclub Sevilla en verdient 3 miljoen per jaar. Met zo’n vedette moeten we erg opletten dat we het evenwicht in onze spelersgro­ep niet verstoren. In die zin past Casteels beter in het gezochte profiel dan Sirigu.”

Als het Casteels niet wordt, dan liever niemand?

“Casteels is onmogelijk zolang Wolfsburg geen nieuwe tweede keeper vindt. Ik heb misschien nog een andere doelman in mijn mouw zitten die Weiler wil, maar weet niet of dat realiseerb­aar is. Bovendien moet ik dan ook een oplossing vinden voor Davy Roef, want we gaan niet met vier keepers blijven zitten. Lukt het niet, dan doen we voort met Boeckx. Die deed het goed tot nu toe.”

Wie mag er nog weg?

“Van onze toppers: niemand. Tielemans niet, Dendoncker niet, Teodorczyk niet... De aankoopopt­ie van Teo moet trouwens gelicht worden voor mei, maar daar zijn we nu al mee bezig. Als er dan deze zomer clubs met 30 miljoen komen, gaan we eens rond de tafel zitten. ( lacht) De enige voor wie ik nu nog een oplossing zoek, is Stéphane Badji. Door de komst van Trebel vroeg die om een vertrek en die jongen verdient dat omwille van zijn goeie mentalitei­t. Ik denk niet dat zijn toekomst in België ligt.”

Is Meïté van Zulte Waregem nog een optie nu Trebel er is?

“Ik zou mijn job niet goed doen als ik de details van het dossier Meïté niet zou kennen. Maar in januari is er geen sprake van dat we die jongen halen. De toekomst zal uitwijzen of het later wel kan.”

We begrijpen ook dat er geen nieuwe verdediger meer komt.

“Dankzij Trebel kun je Dendoncker een rij achteruit schuiven. Daarnaast zijn er ook nog Kara, Nuytinck en Spajic en is Olivier Deschacht aan het bewijzen dat hij ondanks zijn 35 jaar nog altijd de mentalitei­t heeft van een 18jarige met wie rekening moet worden gehouden. En ik hoor dat de 17-jarige Hannes Delcroix op stage en tijdens de oefenmatch tegen Köln zijn enorme talent heeft laten zien. Dus neen, we halen geen verdediger meer. Tenzij er een opportunit­eit komt.”

Lombaerts als zijn prijs zakt?

“Dan zou ik gek zijn om dat niet te doen, maar Zenit speelt weer dezelfde spelletjes als in de zomer. Van de ene week op de andere verandert zijn prijs. Niemand moet zich illusies maken.”

Na die 3 miljoen voor Trebel moet u ook wat op de centen letten, toch?

“Daarover wil ik één ding zeggen. Na het publiceren van de jaarrekeni­ng werd gezegd dat ik in het seizoen 2014-2015 36 miljoen euro aan makelaarsc­ommissies heb betaald. Komaan jongens! Het jaarbudget van Anderlecht bedraagt 45 miljoen. Als ik echt 36 miljoen aan managers zou hebben betaald, dan moeten ze me nu buitengooi­en.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium