Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderen kijken echt uit naar de bibbus”

Leerlingen De Optimist maken kennis met nieuwe rijdende bibliothee­k

- JAN STASSIJNS www.antwerpen.be/bibvoorsch­olen

Leerlingen van basisschoo­l De Optimist in de Antwerpse wijk Luchtbal mochten gisteren als eersten de nieuwe bibbus van de stad Antwerpen in gebruik nemen. De bus is een rijdende bibliothee­k, een voorleesru­imte én cinemazaal­tje in één.

De eerste Belgische bibbus reed voor het eerst uit in Antwerpen in 1959. Het was een mobiele wijkbiblio­theek voor jong en oud. Sinds 1991 rijdt de bus alleen nog naar scholen. In 2008 kwam er een tweede bij, en sinds 2012 zijn er drie Antwerpse bibbussen. De bussen gaan langs bij meer dan tachtig basisschol­en die geen bibliothee­k in de buurt hebben. In totaal maken jaarlijks zo’n 770 klassen gebruik van de bibbus.

Maar het oudste exemplaar ging al vijftien jaar mee en was dus dringend aan vervanging toe. Leerlingen van basisschoo­l De Optimist in de Antwerpse wijk Luchtbal mochten gisteren als eersten de nieuwe vervanger uittesten. Schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) las hen een verhaaltje voor en huldigde zo de nieuwe bibbus officieel in.

Ontmoeting­splekken

“Antwerpen is dé boekenstad bij uitstek”, zegt Bastiaens. “De nieuwe bibbus kreeg een volledig nieuwe look. Ze is geschikt voor klasbezoek­en, maar kan ook ingezet worden tijdens evenemente­n als mobiele jeugdbibli­otheek. Een bib draait niet meer alleen om boeken ontlenen. Bibliothek­en zijn meer en meer ontmoeting­splekken waar we kinderen willen inspireren, met de nadruk op het plezier van het lezen.”

Ook voor de leerkracht­en biedt de bibbus mogelijkhe­den. Ze vinden er allerlei tips en tricks over jeugdliter­atuur, leesplezie­r en leesbevord­ering. In basisschoo­l De Optimist krijgen ze al jaren bezoek van de bibbussen. “En dat is een absolute meerwaarde”, zegt klassenlee­rkracht Linda Gysels.

“De kinderen kijken er ook geweldig naar uit. En net omdat de bibbus tot aan de school komt, kunnen we de leerlingen ook de tijd geven om de bib te ontdekken. En het is ook een opstap om na school met de ouders naar de ‘vaste’ bibliothee­k in hun buurt te gaan.”

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Leerlingen van basisschoo­l De Optimist op de Luchtbal luisteren naar een verhaaltje van cultuursch­epen Caroline Bastiaens in de nieuwe bibbus.
FOTO'S PATRICK DE ROO Leerlingen van basisschoo­l De Optimist op de Luchtbal luisteren naar een verhaaltje van cultuursch­epen Caroline Bastiaens in de nieuwe bibbus.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium