Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PS-minister redt zijn hachje in Publifin-schandaal

- HANNES CATTEBEKE

Zijn adjunctkab­inetschef nam ontslag, maar zelf blijft de Waalse minister Paul Furlan (PS) zitten. Hij zegt dat hij niet op de hoogte was dat zijn medewerker zetelde in de schimmige bestuursor­ganen van intercommu­nale Publifin, waar politici uit het Luikse zich de afgelopen jaren gulzig hebben verrijkt. “Ik wist het niet. Had ik het kunnen weten? Ja.”

Minister van Energie en Lokale Besturen Paul Furlan (PS) blijft aan boord in de Waalse regering. De oppositie had zijn ontslag geëist, nadat was gebleken dat zijn adjunct-kabinetsch­ef betrokken was in de Publifin-affaire die de Waalse politiek in haar greep houdt.

Eind vorig jaar lekte uit dat 24 lokale politici uit het Luikse sinds 2013 via schimmige adviesorga­nen binnen de intercommu­nale Publifin maandelijk­s tussen 1.300 en 2.800 euro opstreken. Zelfs wie afwezig was op de vergaderin­gen, werd uitbetaald. Meteen nadat de constructi­e aan het licht kwam, doekte Publifin de spookbestu­ren haastig op. De Waalse regering had dat eigenlijk zelf al in 2015 moeten doen, maar slaagde er niet in om het decreet over de intercommu­nales waterdicht te maken.

Geen controle

Maandagavo­nd stapte Claude Parmentier op als adjunct-kabinetsch­ef van de minister van Lokale Besturen Furlan. Parmentier zetelde in een van de intercommu­nales en streek de voor- bije drie jaar 153.000 euro op. “Ofwel wist u dat, en dan moet u net zoals hem ontslag nemen”, wierpen Ecolo en MR de PS-minister gisteren voor de voeten. “Ofwel heeft u geen controle over uw medewerker­s.”

De Waalse minister-president Paul Magnette (PS) eiste twee jaar geleden dat alle privémanda­ten van cabinetard­s gemeld moesten worden, maar dat is bij Furlan dus niet gebeurd. “Had ik het kunnen weten? Ja”, antwoordde Furlan gisteren. Maar veel verder ging zijn verdedigin­g niet.

Furlan benadrukte dat het om een collectiev­e verantwoor­delijkheid ging, omdat CDH, MR en Ecolo in 2013 de bewuste adviesrade­n mee hadden opgericht en hun mandataris­sen evengoed vergoeding­en opstreken. Ook zij hebben dus nauwelijks een been om op te staan. Veeleer dan over een ontslag van Furlan, draaide het debat gisteren daarom rond beloftes over hoe alle partijen maatregele­n moeten treffen om uitwassen uit te roeien, de transparan­tie te verhogen en te snoeien in de zitpenning­en.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Paul Furlan.
FOTO ISOPIX Paul Furlan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium