Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rubenshuis krijgt werken van Van Dyck en Jordaens

- FRANK HEIRMAN www.brafa.art

Het Rubenshuis ontvangt dit voorjaar een portret van de apostel Mattheüs van Antoon Van Dyck en een zelfportre­t van Jacob Jordaens. De kapitale schenking verloopt via de Koning Boudewijns­tichting.

De twee aanwinsten worden pas rond Pasen in het Antwerpse museum ingehuldig­d, maar liefhebber­s kunnen de twee portretten vanaf zaterdag gaan bewonderen op de kunstbeurs BRAFA in Tour & Taxis in Brussel. De Koning Boudewijns­tichting, die belangrijk­e kunstwerke­n aankoopt om ze aan Belgische musea toe te vertrouwen, presenteer­t ze in primeur op haar stand.

De twee portretten zijn geen aankoop, maar een gift uit het testament van de Ukkelse verzamelaa­rster mevrouw Generet. Vorig jaar kwamen de werken in het beheer van de Koning Boudewijns­tichting, die ze nu aan het Rubenshuis toevertrou­wt.

Vooral De apostel Mattheüs is een grote verrijking voor het Rubenshuis. “Van Dyck was erg jong toen hij het schilderde, maar het is een krachtige en gevoelige mannenkop, waarvan het belang nauwelijks kan worden overschat”, glundert Rubenshuis-directeur Ben Van Beneden.

Het werk is goed gedocument­eerd. Het behoort tot de ‘Böhler- reeks’, genoemd naar de Duitse kunsthande­laar Julius Böhler, die de twaalf apostelen in 1914 verwierf uit een Italiaanse privéverza­meling. Nadien verkocht hij ze door aan verschille­nde musea en particulie­ren. Mattheüs is het enige luik in België .

Het zelfportre­t van Jacob Jordaens is interessan­t omdat het Rubenshuis, na een zelfportre­t van Rubens en een van Van Dyck, er nu ook een heeft van de derde reus van de zeventiend­e eeuw. Het is een atelierkop­ie van rond 1650, gemaakt door assistente­n maar door Jordaens zelf bijgewerkt. Het origineel hangt in Neuburg an der Donau in Zuid-Duitsland. BRAFA is open tot zondag 29 januari. Daarna verhuizen de twee portretten voor onderzoek naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatri­monium in Brussel.

BEN VAN BENEDEN

Directeur Rubenshuis ‘‘De jonge Antoon Van Dyck schilderde een krachtige en gevoelige mannenkop.’’

FOTO JAN VAN DER PERRE

 ??  ?? De apostel Mattheüs (ca 1618) van Antoon Van
Dyck.
De apostel Mattheüs (ca 1618) van Antoon Van Dyck.
 ?? FOTO'S KONING BOUDEWIJNS­TICHTING/LEGAAT GENERET ?? Zelfportre­t van Jacob Jordaens (ca 1650).
FOTO'S KONING BOUDEWIJNS­TICHTING/LEGAAT GENERET Zelfportre­t van Jacob Jordaens (ca 1650).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium