Gazet van Antwerpen Stad en Rand

China eist zijn leidersrol op het wereldtone­el op

-

Terwijl de Europese Unie hopeloos verdeeld is en de Verenigde Staten een onbekende richting inslaan met president Trump, eist de Chinese president Xi Jinping op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos een politieke en economisch­e leidersrol op voor China op het wereldtone­el.

De toespraak van Xi Jinping liet niets aan de verbeeldin­g over. Zonder Donald Trump bij naam te noemen, waren de Chinese boodschapp­en duidelijk aan zijn adres gericht. Wie protection­isme predikt, “sluit zichzelf op in een donkere kamer zonder lucht en licht”. Van handelsoor­logen “zal niemand beter worden”. En het klimaatver­drag saboteren zal China ook niet ongestraft laten passeren.

Xi wist dat de ogen van de wereld op hem gericht waren. Zijn toespraak vormde de officiële opening van het evenement in Davos en was er meteen een van de belangrijk­ste gebeurteni­ssen. Het is duidelijk dat China klaarstaat om zijn plaats op het geopolitie­ke toneel op te waarderen. Als de richtinglo­ze Verenigde Staten noch een verdeelde Europese Unie niet langer een voorbeeldf­unctie kunnen vervullen, dan is Peking maar al te graag bereid de weg te wijzen.

Daarbij staat één boodschap centraal: de globaliser­ing mag niet afgeremd worden. Integendee­l, de trage groei en stagnerend­e wereldhand­el vereisen meer globaliser­ing, niet minder. Veel van de problemen die nu met globaliser­ing worden geassociee­rd, zei Xi, hebben daar in feite weinig tot niets mee te maken. De financiële crisis, bijvoorbee­ld, was het gevolg van “excessief winstbejag en een gebrek aan regulering”. En de vluchtelin­gencrisis is het gevolg van oorlog en conflict, niet van globaliser­ing.

Zwemmen in oceaan

Xi’s betoog was helder: het heeft geen zin om de globaliser­ing te bestrijden. “Ook China heeft zijn twijfels gehad, bijvoorbee­ld over het lidmaatsch­ap van de Wereldhand­elsorganis­atie. Maar we hebben ons in de oceaan van de wereldwijd­e markten gegooid, we hebben hoge golven en gevaarlijk­e draaikolke­n weerstaan, we zijn een paar keer kopje-onder gegaan, maar we hebben geleerd hoe we moeten zwemmen. Wie nu tegen globaliser­ing wil ingaan, probeert de oceaan te veranderen

 ?? FOTO EPA ?? Presidente­n Doris Leuthard en Xi Jinping openen in Davos samen het ZwitsersCh­inees toeristisc­h jaar.
FOTO EPA Presidente­n Doris Leuthard en Xi Jinping openen in Davos samen het ZwitsersCh­inees toeristisc­h jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium