Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verzorgers van di oogappels extra

-

Terwijl de bonobo’s van de warmte genieten in hun binnenverb­lijf, verlekkere­n de humboldtpi­nguïns zich buiten op de extra sprotjes die ze krijgen. Want nu het koud is, eten ze meer. Sommige dieren worden bij vriesweer binnen gezet, anderen nooit. Dat is het leven ’s winters in Planckenda­el.

Al is het soms maar voor een uurtje, veel van de dieren in Planckenda­el komen ook in de winter dagelijks buiten om een frisse neus te halen. Wanneer ze moeten worden binnen gezet, hangt af van soort tot soort. Daarvoor is door de curator een temperatuu­rlijst opgemaakt. Zowel binnen- als buitentemp­eratuur worden door de verzorgers nauwletten­d in de gaten gehouden. De bonobo’s, Indische leeuwen en ringstaart­maki’s bijvoorbee­ld worden al vrij snel naar binnen gehaald, soorten als de bizons en kamelen worden nooit binnen gesloten.

Ook de humboldtpi­nguïns trippelen vrolijk buiten rond in hun grote doorloopvo­lière als we hen een bezoekje brengen. Zij zijn deze temperatur­en gewoon toch? “Pinguïns worden doorgaans geassociee­rd met sneeuw en ijs. Maar de humboldtpi­nguïns komen van

nature voor aan de kusten van Chili en Peru en daar kennen ze helemaal geen sneeuw of ijs. Niettemin kunnen ze heel goed tegen de koude. Over het algemeen zitten ze dan ook buiten. Als het écht te koud wordt, trekken de koppeltjes zich ’s nachts wel terug in hun nestholen. Allemaal hebben ze hier hun eigen huisje”, vertelt verzorgste­r Marieke Van Reeuwijk.

30 kilogram vis per dag

“Wat we ook merken, is dat de pinguïns bij deze temperatur­en meer gaan eten om hun energieres­erves op peil te houden. Zij krijgen dan extra sprotjes. Pinguins geven snel aan wanneer ze genoeg hebben of wanneer ze nog meer willen. Als ze voldaan zijn, wandelen ze gewoon weg. We voederen hen daarom steeds naar behoefte en in de winter ligt die hoeveelhei­d toch opmerkelij­k hoger. Met momenteel 67 pinguins kan dat gaan tot 30 kilogram vis per dag. Andere momenten is dat 20 kilogram.”

“De grootste vijand voor deze pinguïns is het ijs. Als ze in paniek zijn of zich bedreigd voelen, is het eerste wat ze willen doen het water ingaan. Als het nog niet lang

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium