Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het wordt hopen en rekenen”

Slotspeeld­ag beslist over plaats in achtste finales

- PATRICK CEULEMANS

Port of Antwerp Giants ging in Gravelines onderuit en moet volgende week winnen in Slowakije om zich alsnog te plaatsen voor de achtste finales van de FIBA Europe Cup. Als de Giants winnen in Prievidza en Gravelines juicht bij Demir Insaat zijn de Giants groepswinn­aar. “Als de Turken winnen, moeten we echter hopen dat we ons na winst in Prievidza als een van de twee beste tweedes alsnog kwalificer­en. Het wordt volgende week dus vooral hopen en rekenen”, zei coach Roel Moors.

Door de overwinnin­g van het Turkse Demir Insaat tegen het Slowaakse Prievidza was de situatie voor de partij van Port of Antwerp Giants in Frankrijk reeds duidelijk. Prievidza en Gravelines konden in poule L geen aanspraak meer maken op de achtste finales van de FIBA Europe Cup.

Het eerste kwart pakte Port of Antwerp Giants met collectief sterk basketbal uit. Na vijf minuten hadden vier spelers gescoord. Mike Smith nam zijn team op sleeptouw en leidde na een 5-2 achterstan­d en na een Antwerpse 0-10-tussenspur­t de Giants naar 5-12. De selectie van coach Roel Moors bleef het ganse eerste kwart op alle vlakken domineren en met ook Jason Clark en de sterk ingekomen Ryan Anderson ging het naar maximaal 16-24. Na het eerste kwart hadden de Giants een overtuigen­de 21-27 tussenstan­d op zak. Justin Cobbs wilde niet wijken en scoorde voor Gravelines. Hij kreeg steun van de met driepunter­s uitpakkend­e Myles Hesson. Gravelines kwam echter in het begin van het tweede schuifje geen stap dichter. Port of Antwerp Giants drukte door naar 25-34. Gavin Ware verdween met een blessure en na 32-40 viel de Antwerpse machine in de slotfase van de eerste helft stil. Gravelines milderde, zodat Port of Antwerp slechts met een 46-47-bonusje naar de kleedkamer trok.

“We vergaten in de tweede helft collectief te spelen. Als we de bal niet laten gaan en individuee­l acteren, maken we het onszelf moeilijk. Oké, de scheidsrec­hters hadden we niet echt mee, maar daar moeten we het niet zoeken. De nodige lessen trekken uit deze partij is de boodschap”, stelde kapitein Christophe Beghin terecht. Het begin van de tweede helft verliep desastreus voor de Metropoolp­loeg. Gravelines pakte via ook Richard Solomon met een 12-0 uit (59-48). Jason Clark lukte pas na vier minuten een eerste Antwerpse korf in dat derde kwart. Christophe Beghin en de teruggekee­rde Gavin Ware sukkelden snel met foutenlast, de Giants werden onzeker in aanval en werden fysiek afgestraft in defense. Meer had Gravelines niet nodig om naar een 68-58 voorsprong door te drukken. In het begin van het slotkwart werd Mike Smith na een fout onmiddelli­jk bestraft met een technische. Meteen de vijfde fout voor de Amerikaan, die definitief uit de partij verdween. “We konden geen vuist meer maken en dan wordt het moeilijk tegen een sterke opponent. Bij 78-60 lag de verdiende Franse zege dan ook in een definitiev­e plooi”, aldus nog coach Roel Moors. Bij Gravelines kwam Kyle Gibson (ex-Oostende) niet in actie.

Ribblessur­e Ware

Gavin Ware keerde nog terug op het parket maar had duidelijk last na een Franse elleboog. “In de ribben en dat was naar adem happen. Het doet pijn, maar met ijs en behandelin­g maak ik me sterk dat ik zaterdag kan aantreden,” zei de Amerikaans­e center van Port of Antwerp Giants. Marc Lorent van de medische staf bevestigde in eerste instantie de diagnose. “Gavin kon zijn arm strekken. Het zal waarschijn­lijk een kneuzing aan de ribben zijn.”

Na het uitvallen van Corey Hawkins en de jonge Roby Rogiers kan Port of Antwerp Giants nieuwe blessures - gezien de drukke kalender - missen als kiespijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium