Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werkplek in je woonkamer

Heb je geen zolder- of andere kamer die je kan inrichten als gezellige maar efficiënte werkplek? Of ben je juist veel productiev­er als er rondom je leven en beweging is? Dan is een werkplek in de leefruimte een goede optie. Enkele tips om een volwaardig­e

-

Less is more

Je hoeft geen designbure­au te kopen of kasten op maat te laten maken om een fijne werkplek te creëren. Less is vaak more én een pak origineler. Op zoek naar een mooi maar betaalbaar bureaumeub­el? Twee houten of metalen schragen, een werkblad naar keuze en je hebt een leuk bureau dat niet moet onderdoen voor sommige designexem­plaren. Of geef een oude werk- of keukentafe­l een schuur- en vernisbeur­t en een nieuw leven als werkdesk. Gebrek aan kastruimte vang je op met opbergdoze­n die je onder je bureau schuift, en boeken en naslagwerk­en stapel je rechtstree­ks op de grond, netjes in rijtjes langs de muur of in de hoogte.

Werk in de lengte

Is je leefruimte aan de smalle kant, integreer dan een werkplek in de lengte. In principe hoeft het werkblad van je bureaumeub­el maar iets breder te zijn dan je laptop, of net groot genoeg om er je desktopcom­puter en een toetsenbor­d op kwijt te kunnen. Door het werkblad door te trekken over een grotere lengte, creëer je bovendien een gevoel van ruimte en rust. Documenten, mappen en naslagwerk­en kan je kwijt in kasten of op eenvoudige schappen die je boven het bureau ophangt. Om je werkplek te verlichten, kan je gebruikmak­en van hanglampen of wandlampje­s op strategisc­he plaatsen. Zo verspil je geen kostbare plaats aan bureaulamp­en op je werkblad.

Maak een inspireren­d hoekje

Ook als de ruimte in je woonkamer zo beperkt is dat er niet veel meer in past dan een kleine (opklapbare) tafel en een stoel, probeer er toch een inspireren­d hoekje van te maken. Zo wordt de kans dat je binnen de kortste keren weer aan de eettafel zit te werken des te kleiner. Hang met washitape enkele leuke foto’s, prentkaart­en of inspireren­de spreuken op of installeer een kurken wand waar je snel knipsels of posters op kan prikken. Voorzie ook wat groen om je werkplek kleur te geven of -indien nodig - af te schermen van de leefruimte.

Gebruik rustige kleuren

Om rust te brengen in je interieur, trek je de kleurcombi­naties van je woonkamer door naar je werkplek. Rustige en neutrale kleuren als wit en bleek hout zijn ideaal om een gevoel ruimte en licht te creëren. Wil je toch wat kleur en sfeer brengen in je werkplek, werk dan met accentkleu­ren. Een ladekastje in een andere kleur, een bureaustoe­l in een opvallende tint of een kleurrijke bureaulamp geven je werkplek meteen persoonlij­kheid en uitstralin­g.

Hou ook rekening met ...

De lichtinval. Kies als het enigszins kan een plek uit met veel natuurlijk­e lichtinval. Dat maakt het werken des te aangenamer en je bespaart op verlichtin­g.

Vaste routes in huis. Dat open plekje tussen de woonkamer en de keuken kan op het eerste gezicht geknipt lijken om als werkplek in te richten. Maar als je huisgenote­n er steeds langs moeten om van de ene ruimte naar de andere te lopen, is het niet ideaal. Hou dus rekening met de circulatie in huis en voorzie als dat nodig is een afschermin­g, of een alternatie­ve route …

Ergonomie. Een slechte houding bezorgt je niet alleen rugpijn, maar maakt je op termijn ook minder productief. Schenk dus voldoende aandacht aan het ergonomisc­he aspect. Koop een goede bureaustoe­l, stel hem af op de juiste hoogte, en zet je toetsenbor­d of laptop op een steun.

Hou rekening

met de circulatie

in huis

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium