Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mazout, de slimme keuze voor de toekomst

-

Als we met zijn allen de klimaatdoe­lstellinge­n willen halen, kan ook de mazoutgebr­uiker zijn steentje bijdragen. Cruciaal daarbij zijn de vervanging van oude ketels en de combinatie van mazout met hernieuwba­re energie.

Na 15 à 20 jaar is een mazoutinst­allatie aan vervanging toe. De eenvoudigs­te en meest voordelige oplossing is te opteren voor een nieuwe, condensere­nde mazoutkete­l. Voordelig, omdat enkel het hart van de installati­e wordt vervangen en de mazoutopsl­ag, de schouw en de radiatoren behouden kunnen blijven. De vervanging van een oude mazoutkete­l door een nieuwe condensere­nde ketel met een A-label is een win-win voor consument en klimaat. Met een nieuwe mazoutkete­l verbruikt u tot 30% minder brandstof, dalen uw verbruiksk­osten met 30% en daalt de CO2-uitstoot met 30%. Dat is niet alleen goed nieuws voor uw budget, het past ook in de klimaat- en energiedoe­lstellinge­n van de EU. Die mikken in de eerste plaats op een verminderi­ng van het energiever­bruik. Consumente­n worden door de EU met behulp van energielab­els aangemoedi­gd om te kiezen voor de meest zuinige modellen. U vindt alle info over energielab­els voor verwarming­stoestelle­n op de site informazou­t.be.

Kwaliteit

Die evolutie naar energiezui­nigheid is trouwens al sinds de jaren 1990 bezig. In de afgelopen dertig jaar is, door de steeds toenemende efficiënti­e van mazoutinst­allaties in combinatie met betere isolatie, het gemiddeld gezinsverb­ruik van mazout gehalveerd van 5.000 naar 2.500 liter. De afgelopen decennia heeft de oliesector ook hard gewerkt aan de kwaliteit van de stookolie zelf. Zo zijn er aanzienlij­ke verbeterin­gen gerealisee­rd wat betreft de zuiverheid van de mazout en het zwavelgeha­lte ervan. Het zwavelgeha­lte is op een twintigtal jaar van 2.000 ppm (parts per million, deeltjes per miljoen) naar 50 ppm geevolueer­d, wat zorgt voor een aanzienlij­k lagere vervuiling. De zuiverheid van de mazout is ook continu verbeterd. Producten zijn lichter geworden en hebben betere verbrandin­gsmogelijk­heden. Er worden tenslotte ook additieven toegevoegd om een optimale verbrandin­g mogelijk te maken.

Besparen, ook iets voor u?

Benieuwd of u ook nog flink kunt besparen op uw mazoutverb­ruik? Dankzij onze besparings­simulator kan u op de website Informazou­t.be berekenen hoeveel een vervanging u kan opleveren. Nadat u een aantal gegevens hebt ingevuld over uw stookoliev­erbruik en uw installati­e, berekent de module onmiddelli­jk de terugverdi­entijd van een nieuwe installati­e. Daarbij krijgt u niet alleen te zien hoeveel stookolie u in de toekomst minder zal verbruiken, maar ook wat dit betekent op het gebied van CO2-uitstoot. In de toekomst zullen huizen steeds meer in hun eigen energie voorzien, met behulp van zonnepanel­en en zonneboile­rs bijvoorbee­ld. Het probleem met hernieuwba­re bronnen is echter dat de zon niet altijd schijnt en de wind niet altijd waait. Op zo’n moment is stookolie een noodzakeli­jke aanvulling op de hernieuwba­re energie. Nieuwe mazoutinst­allaties zijn perfect geschikt om samen te werken met plaatselij­ke hernieuwba­re bronnen. Zo zal uw mazoutkete­l pas aanslaan als de zonneboile­r niet voldoende warm water kan produceren. Zo hebt u op elk moment voldoende comfort, en dat met een brandstof die u bij u thuis stockeert en dus niet afhankelij­k is van de energienet­ten. Door nu te investeren in een dergelijke energiemix bespaart u tot 300 liter mazout per jaar. Op die manier verdient de investerin­g zich op enkele jaren al terug. Meer details op www.informazou­t.be/nl/energiemix.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium