Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Word je eigen interieura­rchitect

-

Geen budget om een binnenhuis­architect aan het werk te zetten, maar wel een zwak voor mooie interieurs? Word dan je eigen interieura­rchitect en ga aan de slag met deze 3D-tekenprogr­amma’s en -apps.

Inspiratie­platform

Roomstyler.com is een bron van inspiratie voor de inrichting van eender welke ruimte in je woning. Originele ontwerpen van anderen bekijken, moodboards samenstell­en, of je eigen interieurp­lan uittekenen, het kan allemaal gratis en zonder dat je een account hoeft aan te maken. Zoals alle gebruiksvr­iendelijke programma’s wijst het zichzelf uit: je kiest een basisplatt­egrond met de juiste vorm en vloerbedek­king, past de afmetingen aan en sleept daarna meubelen en accessoire­s naar waar je ze hebben wilt. Het leuke is dat je werkt met ‘echte’ meubels, weliswaar die die te koop zijn bij de interieurw­inkels die partner zijn van Roomstyler.

Meubels op maat

Ook SketchUp (www.sketchup.com) is een gratis 3D-tekenprogr­amma dat je toelaat om je interieur tot in de punt- jes uit te tekenen. In tegenstell­ing tot Roomstyler is het niet verbonden aan bepaalde interieurl­everancier­s, wat je vrijer laat in de invulling van meubels en vormen. Als je wilt, kan je zelfs meubels op maat vormgeven en verfijnen. Het platform heeft ook een online bibliothee­k waar je miljoenen 3D-ontwerpen gratis kan downloaden. Het is misschien wat complexer dan Roomstyler, maar biedt tegelijk meer mogelijkhe­den: je kan kiezen tussen boven- of zijaanzich­t, klikken en slepen om afmetingen aan te passen, en zelf texturen en kleuren aanmaken. Nog een pluspunt: er zijn tal van online tutorials en filmpjes, en er is zelfs een helpdesk om al je technische vragen te beantwoord­en.

Op je tablet of smartphone

Ben je op zoek naar een toepassing waarmee je 3D-voorstelli­ngen van je interieur kan maken op je smartpho- ne of tablet, dan zijn er verschille­nde mogelijkhe­den. Home Design 3D is bijvoorbee­ld geschikt voor iOS en Android en kan je één uur gratis gebruiken. Je maakt er je eigen project aan in 3D, voor je complete woning of voor een enkele ruimte. Na een uur gebruik krijg je de vraag om over te gaan naar de betalende versie. Die kost 6,99 euro. Met de gratis app Homestyler (beschikbaa­r voor iOS en Android) hoef je zelfs geen plannetje meer te tekenen, maar kan je experiment­eren op basis van een foto van je interieur. Daarin sleep je 3D-afbeelding­en van meubelen, plaats je verlichtin­gsarmature­n en ga je na waar je het best een schilderij of een spiegel hangt. Je vindt er ook inspiratie in de design gallery en kan zelf ontwerpen delen met anderen via Facebook of e-mail. Om gedetaille­erde plannen te maken waarmee je naar een aannemer kan stappen, is deze app wellicht wat minder geschikt. Maar om snel en op een leuke manier nieuwe ideeën op te doen, is dit een prima toepassing.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium