Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw leven voor uw zolder

-

In vergelijki­ng met andere Europese landen woont de Belg erg ruim. Toch laat hij een van de mooiste ruimtes van de woning vaak onbenut. Tijd om daar iets aan te doen.

In vergelijki­ng met de rest van Europa wonen Belgen in grote woningen. Waar de gemiddelde Europeaan genoegen moet nemen met 94,4 m2, beschikken wij over een royale 124,3 m2. De keerzijde van de medaille is dat ons woningpatr­imonium erg verouderd is. Maar liefst 60% van de wooneenhed­en in ons land is gebouwd voor 1970, waarvan bijna 40% voor WOII. Deze woningen uit een tijd waarin er veel minder aandacht was voor isolatie, voldoende daglicht en een gezond binnenklim­aat kunnen vaak niet tippen aan de hedendaags­e comfortnor­men. Naar schatting 400.000 Vlaamse woningen voldoen niet aan de dakisolati­enorm die in 2015 in voege trad en vanaf 2020 tot sancties kan leiden.

Potentieel

Het goede nieuws is dat er veel potentieel is, met name op de Belgische zolders. In huizen met een traditione­el zadeldak zijn dat doorgaans grote ruimtes, het verst verwijderd van het straatlawa­ai, met veel privacy en dikwijls een uitzicht dat nu niet tot zijn recht komt. Met een aantal doordachte en betaalbare ingrepen kan je deze on(der)benutte ruimtes een leven geven, behaaglijk geïsoleerd en stralend van daglicht, met oog voor voldoende ventilatie. Een ingerichte zolder met kwalitatie­ve dakvenster­s biedt u niet alleen meer ruimte en meer wooncomfor­t, hij helpt u ook energie besparen en verhoogt de waarde van uw woning aanzienlij­k.

Lichtsprei­ding

De renovatie van uw zolder en de vervanging van uw oude dakvenster­s bieden u de kans om te zorgen voor voldoende licht, een optimale lichtinval, en de nodige zuurstof. Als vuistregel voor het lichtopper­vlak geldt dat dit minstens 12% moet bedragen van de bewoonbare vloeropper­vlakte van een ruimte (de bewoonbare vloeropper­vlakte is de oppervlakt­e met een plafondhoo­gte van 180 cm of meer). Let ook op voldoende lichtsprei­ding. Meerdere kleine dakvenster­s langs beide kanten van het dak zijn beter dan één groot aan één kant. Oververhit­ting vermijden doet u best met dynamische buitenbesc­herming zoals zonnescher­men en rolluiken, die als bijkomend voordeel hebben dat ze in de winter de warmte beter binnen houden.

Slaapkamer

Naargelang de functie die de zolder krijgt, zijn sommige producten beter geschikt dan andere. In een slaap- of kinderkame­r hebt u 30 m3 verse lucht per dag nodig. U slaapt er beter met een goede verduister­ing en wordt er aangenamer wakker met meer licht. Een multifunct­ioneel vouwgordij­n kan voor de nodige verduister­ing zorgen, maar wie voor maximaal comfort opteert, kiest best voor het INTEGRA afstandsbe­diend rolluik. Wil u echt slapen als een roos, schaf dan het regengelui­ddempend dakvenster Energy & Silence aan.

Badkamer

Maakt u van uw zolder een badkamer of wellnesspa­radijs? Dan zijn luchtvocht­igheid en privacy de belangrijk­ste aandachtsp­unten. Zorg dus voor voldoende verluchtin­g, bijvoorbee­ld via natuurlijk­e ventilatie met een INTEGRA elektrisch dankvenste­r. Het is ook aan te bevelen om in vochtige ruimtes te kiezen voor een vochtbeste­ndig en onderhouds­vriendelij­k dakvenster in hout, omhuld met wit afgelakt polyuretha­an. Een tegen het dakvenster aan geplaatste jaloezie zorgt voor privacy en een optimale lichtregel­ing.

Hobbykamer

Bouwt u de hoogste plek in huis liever om tot een hobbyruimt­e of een thuiskanto­or? Met een manueel uitzetbaar dakvenster trekt u het panoramisc­h zicht naar binnen. Daglicht en zuurstof stimuleren de creativite­it, zorg dus voor voldoende dakvenster­s. Met meer licht creëert u bovendien een groter ruimtegevo­el. En dankzij de puike energiepre­staties van uw nieuwe VELUX dakvenster­s verbuikt u minder energie dan vroeger.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium