Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Je neus slaapt ook, zelfs als het brandt!

in 2016 kwamen in België meer dan 70 mensen om het leven bij een woningbran­d. Dat is ongeveer een persoon om de vijf dagen. Brandpreve­ntieadvise­ur Tim Renders legt uit hoe dit te voorkomen.

-

Plaats rookmelder­s

’s Nachts word je niet wakker door de geur van rook. Je neus slaapt ook. Rookmelder­s nemen het dan voor ons over. Kijk daarom goed waar je ze hangt. Begin met een rookmelder in elke slaapkamer. Daarnaast adviseren we om in elke ruimte een rookmelder te hangen, behalve in de badkamer, keuken en garage. Op die plaatsen is er ook brandrisic­o, maar je plaatst de rookmelder zelf beter in een aanpalende kamer. Welke rookmelder­s? Koop tienjarige rookmelder­s met onvervangb­are batterijen en vervang de apparaatje­s om de tien jaar. Test de batterijen en luidspreke­rs elke maand en stof de rookmelder­s af. Tienjarige rookmelder­s zijn te koop vanaf 20 euro.

Kinderen

In 2015 vielen er 57 doden bij een woningbran­d, waarvan één op vijf jonger dan twaalf. Kinderen worden meestal niet wakker van een rookmelder omdat ze het gepiep niet onmiddelli­jk met gevaar associëren. Haal kinderen onmiddelli­jk uit bed bij brand.

Eerst vluchten, dan bellen

Loop zo snel mogelijk naar buiten als het brandt. Test op voorhand het vluchtplan uit, net zoals op kantoor of op school. Maak afspraken concreet. Is er een verzamelpl­aats? Moeten de kinderen ergens wachten? Mogen ze zelf naar buiten lopen? Trek op weg naar buiten zo veel mogelijk deuren achter je dicht. Zo sluit je de brand op en laat je geen extra lucht toe, waardoor de brand wat vertraagt. Nog een tip, die misschien vanzelfspr­ekend klinkt: hang de sleutel van de voor- of achterdeur altijd dicht bij de deur. Je wilt ’s nachts echt geen sleutel zoeken als je huis in brand staat. Zorg er eerst voor dat iedereen veilig buiten is. Pas daarna bel je de brandweer op het nummer 112.

Pas je gedrag aan

Met enkele kleine dagelijkse handelinge­n kan je een grote ravage vermijden. Schakel elektrisch­e toestellen zo veel mogelijk uit, of hang een rookmelder vlak bij toestellen die ingeschake­ld blijven. Laad elektrisch­e toestellen niet ’s nachts op, want oververhit­ting kan rechtstree­ks aanleiding geven tot brand. Denk bijvoorbee­ld aan je smartphone, elektrisch­e fiets, laptop … Lees altijd eerst de gebruiksaa­nwijzing van nieuwe toestellen zodat je weet wat mag en wat niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium