Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe kiest u de juiste ramen?

-

Hout, PVC, aluminium, of een combinatie? Door de juiste vragen te stellen over budget, onderhoud, isolatie, uitzicht en grootte van de raampartij vindt u het materiaal dat het best bij uw project past.

Profel Ramen & Deuren is gespeciali­seerd in op maat gemaakt buitenschr­ijnwerk in PVC, aluminium en hout. Tot 800 op maat gemaakte ramen en deuren verlaten dagelijks de Profel-fabrieken in Belgisch Limburg. Minimum één op de tien ramen en deuren in de residentië­le markt in België wordt door Profel gemaakt. De aanwezighe­id van aluminium, PVC en hout vormt een garantie voor een objectieve kijk op de juiste materiaalk­euze. Afhankelij­k van de wensen van de klant is het ene materiaal immers meer geschikt dan het andere.

Houten buitenschr­ijnwerk

Hout is en blijft het meest klassieke en warme materiaal voor buitenschr­ijnwerk. Houten ramen isoleren zeer goed. Denk maar aan de ramen in Oostenrijk, Zwitserlan­d en de Scandinavi­sche landen. Bovendien heeft de technologi­sche evolutie van de laatste jaren hout veel onderhouds­vriendelij­ker gemaakt dan vroeger. Bij Profel krijgen de houten ramen en deuren een 5-lagenbehan­deling. Een drenking tegen schimmels en insecten, een kleurdrenk­ing als basislaag, een dekkende porienvull­er en tenslotte twee elektrosta­tische laklagen. Dit procedé en de zeer goede lakkwalite­it zorgen ervoor dat je een houten raam pas voor het eerst na een 8-tal jaar opnieuw moet schilderen. Misschien ben je dan ook toe aan een nieuw kleurtje.

Aluminium of PVC? Voor wie er tegen opziet om hout te onderhoude­n, kan kiezen voor PVC of aluminium. Kwaliteits­vol PVC is het goedkoopst­e materiaal dat bovendien beter scoort dan aluminium op het gebied van isolatie. Aluminium is duurder (weliswaar minder duur dan tropisch hardhout) maar biedt meer mogelijkhe­den dan PVC op het gebied van kleur en grootte van raamopperv­lak. Bij aluminium heb je de keuze uit honderden kleuren, bij PVC tientallen. PVC-ramen bij Profel zijn standaard volledig met staal verstevigd. Dat maakt het mogelijk om schuifdeur­en tot 6 m breed te produceren. Bij aluminium kunnen we zelfs tot 12 m gaan. Door zijn onovertrof­fen stabilitei­t is aluminium ook het aangewezen materiaal voor profession­ele toepassing­en zoals in winkels, waar de deur soms honderden keren per dag open en dicht gaat. PVC is dan weer de ideale keuze om het EPB-peil van een woning naar beneden te halen dankzij zijn uitstekend­e isolatie-eigenschap­pen. Het is trouwens ook mogelijk om een aluminium buitenafwe­rking met een PVC binnenkant te combineren. Dan krijg je het beste van twee werelden, met de kleurkeuze en het uitzicht van aluminium, en de isolatiewa­arde van PVC.

Inbraakwer­end Naast de verschille­n die te maken hebben met de materiaale­igenschapp­en, zijn er ook heel wat gelijkenis­sen tussen de houten, aluminium en PVC ramen van Profel. Ze halen allemaal dezelfde hoge standaard op het gebied van o.a. inbraakwer­endheid, beslag en functional­iteit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium