Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo is het altijd heerlijk warm in je badkamer

In je badkamer sta je letterlijk in je blootje. Wil je in alle comfort douchen of een bad nemen, dan zorg je maar beter voor voldoende verwarming. Vijf tips voor een knus badkamerge­voel.

-

Denk aan je comforttem­peratuur

Normaal draait je verwarming van oktober tot maart, maar in de badkamer zal je waarschijn­lijk wat langer verwarmen omdat daar de comforttem­peratuur doorgaans hoger ligt: 23 à 24 graden in plaats van de gebruikeli­jke 21 graden. Niet alle cv-ketels kunnen voldoende laag moduleren met hun vermogen om alleen de badkamer te verwarmen. Voor een stabiele werking is het soms nodig dat je een klein buffervat laat monteren. Zo stijgt de hoeveelhei­d water in je cv-systeem en vermijd je dat de ketel de hele tijd aan- en uitspringt.

Ga voor stralingsw­armte

Vloerverwa­rming is altijd aangenamer dankzij de stralingsw­armte. Bovendien kan je voor hetzelfde comfortgev­oel één graad lager verwarmen. In bestaande woningen is het niet evident om over te schakelen van radiatoren op vloerverwa­rming. Zeker als de badkamer op de bovenverdi­eping ligt en de opbouwhoog­te beperkt is. Dan is wandverwar­ming een aangenaam alternatie­f. Zo profiteer je van vloerverwa­rming, zónder de ingrijpend­e werken. Bovendien is de warmteafgi­ftecapacit­eit van wanden in de badkamer vaak groter, omdat de vloeropper­vlakte daar meestal beperkt is. Voor binnenmure­n is het zogenaamde ‘nat systeem’ het goedkoopst. Eerst komen er cliprails tegen de wand. Daarin rusten de verwarming­sleidingen. Ten slotte wordt alles afgewerkt met een vezelverst­erkte pleister. De totale opbouw is ongeveer 3 cm dik.

Vergeet de bijverwarm­ing niet

In een zeer goed geïsoleerd­e nieuwbouww­oning of na doorgedrev­en renovatie ligt de warmtevraa­g in de badkamer rond de 700 watt. In dat geval volstaat vloerverwa­rming alleen. Maar in de meeste woningen bedraagt de warmtevraa­g meer dan 1.500 watt en moet je de vloer- of wandverwar­ming aanvullen met een radiator of handdoekdr­oger.

Reken niet te veel op je handdoekdr­oger

Maak zeker niet de fout om te denken dat je met één handdoekdr­oger toekomt om de volledige warmtevraa­g te dekken. Voor voldoende comfort moet je je handdoekdr­oger minstens combineren met een gewone radiator of vloer- of wandverwar­ming. Of kies voor twee handdoekdr­ogers.

Durf elektrisch verwarmen

Het klinkt tegenwoord­ig als vloeken in de kerk, maar ook met een elektrisch vuurtje creëer je snel extra comfort in de badkamer. Zeker als je zonnepanel­en hebt waarmee je je eigen elektricit­eit opwekt. Zo speel je niet alleen in op de bijkomende warmtevraa­g in je badkamer, maar gebruik je meteen ook het teveel aan opgewekte energie. Ben je EPB-plichtig, dan wordt elektrisch­e verwarming afgestraft bij het berekenen van je E-peil. Vraag daarom aan de EPB-verslaggev­er om van de badkamer een aparte entiteit te maken, dus geen leefruimte. Daardoor stijgt je E-peil met slechts één punt in plaats van vier tot vijf punten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium