Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Plots gaat het hier met 15.000 km per uur ”

Na zeven jaar gesukkel in Australië nu al tweede zege in drie dagen voor STEVE DARCIS

- SERGE FAYAT

Na het laatste punt liet hij zijn racket vallen, puur van de emoties. Steve Darcis (ATP 71), die in zijn voorgaande zeven deelnames in Melbourne geen enkele match op de hoofdtabel kon winnen, heeft zich gisteren voor het eerst geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. Op baan 20, helemaal aan het einde van het tennispark, vlak bij de spoorweg, won de 32jarige Belg in vier sets van de kleine Argentijn Diego Schwartzma­n (ATP 54). “Ik weet nog niet of ik nu ineens van Australië ga houden, maar dit doet heel veel deugd.” Wat is er dit jaar zo anders? Uitstekend­e

voorbereid­ing “Gewoonlijk trainde ik tijdens de winterstop altijd in België”, aldus Darcis. “Dat is fijn omdat het dicht bij huis is, maar je traint wel binnen omdat het te koud is. Deze keer zijn we voor twee weken naar Abu Dhabi getrokken. Ik heb mij daar in uitstekend­e omstandigh­eden kunnen voorbereid­en. De zon scheen iedere dag. We waren er met een grote groep, dus met veel sparringpa­rtners en ook fysiothera­peuten die heel goed voor mij gezorgd hebben. Het was gewoon perfect, en ik denk dat dat ook aan mijn spelniveau te zien is.” “Ik ben hier in Australië ook nog niet vaak geland zonder dat ik met een of andere blessure sukkelde. Ik had altijd wel iets. Nu ben ik helemaal fit. Geen pijntje hier, geen kwaaltje daar. Mentaal speelt dat ook een belangrijk­e rol. Ik moet mij niet constant afvragen of ik morgen niet ergens pijn zal hebben of hoe ik mij voor mijn volgende wedstrijd zal voelen. Het is dus geen toeval dat ik deze week zo goed aan het spelen ben.” “Ik wist dat hier met de Australiër Sam Groth en daarna de Uruguayaan Pablo Cuevas of de Argentijn Diego Schwartzma­n mogelijkhe­den voor mij lagen”, beseft Darcis ook dat hij wat meeval had met de loting. “Maar ik ben toch blij dat ik die kans heb kunnen benutten. Vooraf had ik de kansen tegen Schwartzma­n op fiftyfifty ingeschat. Van in het begin van de wedstrijd geloofde ik erin. Ik speelde sterk, varieerde ook goed en dat bracht hem in moeilijkhe­den. Met de wind was het niet makkelijk om op de lijn te blijven, maar ik vind dat ik het goed gedaan heb.” “Vroeger waren de banen in Australië veel trager en botsten de ballen zeer hoog, wat niet bepaald in mijn voordeel speelde, aangezien ik een enkelhandi­ge backhand heb”, vertelt Darcis. “Dit jaar heb ik de indruk dat het hier echt Holiday on Ice is. (lacht) Het gaat met 15.000 km per uur. Het is niet altijd eenvoudig, maar ik ben tevreden. Als er wat minder balwisseli­ngen zijn, als de ballen wat lager blijven, is het beter voor mij. Maar we zullen zien wat het vrijdag zal geven op een wellicht grotere baan.”

Vrijdag neemt Darcis het op tegen zijn Italiaanse leeftijdsg­enoot Andreas Seppi (ATP 89), die na een thriller (10-8 in de vijfde set) publieksli­eveling Nick Kyrgios (ATP 13) uit het tornooi kegelde. “Seppi is een uitzonderl­ijke speler, een ware metronoom. Hij maakt weinig fouten, staat er altijd en hij is nog zeker bekwaam om grote resultaten te boeken…” Maar als het even kan, niet deze week.

 ??  ?? Darcis triomfeert: op zijn 32e voor het eerst in de derde ronde van de Australian Open.
FOTO BELGA
Steve Darcis “Vroeger waren de banen in Australië veel trager. Dit jaar heb ik de indruk dat het hier echt Holiday on Ice is.”
Darcis triomfeert: op zijn 32e voor het eerst in de derde ronde van de Australian Open. FOTO BELGA Steve Darcis “Vroeger waren de banen in Australië veel trager. Dit jaar heb ik de indruk dat het hier echt Holiday on Ice is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium