Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Porte heeft eindzege nu al (bijna) beet

- (hc)

Richie Porte legde in de tweede etappe de Tour Down Under al in een definitiev­e plooi. De Tasmaanse Dui

vel vlóóg de Paracombe, de slotheuvel van anderhalve kilometer, op. Vijftienho­nderd meter lang danste hij op de pedalen tegen een helling aan van gemiddeld 8,75 stijgingsp­ercentage. “Hij wurgde iedereen”, vonden Gorka Izagirre (tweede) en Wilco Kelderman. “Toen Sagan bij de bocht van de kop ging, gaf Richie er zo’n snok aan dat iedereen in ademnood zat.”

Porte had meerdere redenen om toe te slaan. De bijna 31-jarige Australiër won nooit eerder de nationale ronde. Bovendien is dit zijn eerste rittenkoer­s sinds hij zijn schouder brak in Rio. “Hij lag zes weken noodgedwon­gen stil en daarna begon hij snoeihard te trainen”, aldus BMC-manager Jim Ochowicz. Porte staat ook bangelijk mager. “Hij heeft nu al de Tourvorm beet”, zegt sportief manager Alan Peiper. “Dat kan ook geen kwaad. Hij kan daarna afbouwen en opnieuw opbouwen naar La Grande Boucle toe.” Porte moet nu alleen nog uitkijken voor Willunga van zaterdag, maar met een voorsprong van 20 seconden op de Bask Izagirre heeft hij gewonnen spel. Naar Tour-normen is deze tijdkloof twee minuten waard.

Vijf maanden zonder koers

“Ik heb nog altijd nachtmerri­es van twee jaar geleden toen ik met twee seconden de Tour Down Under verloor van Rohan Dennis”, zegt Porte echter. “Het is nog een lange weg, maar ik ben wel verrast dat ik zo'n grote kloof sloeg na vijf maanden zonder koers.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium