Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mont Ventoux spookt soms nog door mijn hoofd”

Tour wordt in 2017 opnieuw het hoo fddoel voor Serge Pauwels

- KAREL LEMMENS

De eerste stage op het nieuwe seizoen in het Spaanse Calpe zit er bijna op voor Serge Pauwels. Morgen keert hij naar huis, om volgende week al terug te keren voor zijn eerste competitie­kilometers dit seizoen in de Ronde van Valencia.

“Eind november was er wel al een eerste bijeenkoms­t met de ploeg op onze thuisbasis in Zuid-Afrika, maar dat kon je nog niet echt een stage noemen. Normaal reis ik in de tweede helft van december altijd af naar de buurt van Calpe, maar het was daar op dat moment zo’n slecht weer dat ik besloot thuis te blijven.”

Zusje voor Odile

“In eigen land beleefden we tot half januari een zachte winter, zodat ik net zo goed thuis kon trainen. Ik heb alles kunnen doen wat ik vooraf gepland had en op die manier kon ik ook mentale energie opsparen. Bovendien kwam dat me nog goed uit, want rond 20 februari wordt de geboorte van ons tweede kindje verwacht. Iedereen mag al weten dat onze eerste dochter Odile er een zusje bij krijgt, al houden we de naam voorlopig nog geheim. 2016 was voor mij bovendien een lang seizoen met de Tour en de Spelen in Rio. Ik was vaak weg en dan is het mooi dat je de balans thuis terug in evenwicht kan brengen. Tot een stuk in de middag was het bijna dagelijks trainen, maar daarna heb ik altijd kunnen genieten van vrouw en kind.”

Ventoux

2016 en Serge Pauwels. Dan ko- men we automatisc­h terecht bij die onvergetel­ijke rit naar de Ventoux op 14 juli in de Tour. Op die schitteren­de tweede plaats die hij toen behaalde, kijkt hij nu met gemengde gevoelens terug. “Nu ondervind ik pas wat een verschil er bestaat tussen winnen of net niet winnen op zo’n mythische col. Thomas De Gendt is eind 2016 bijna overal genomineer­d geworden: voor de Kristallen Fiets, voor de Flandrien en ik meen zelfs dat hij ook op de longlist stond voor Sportman van het Jaar. Als tweede kwam ik op die lijstjes gewoon niet voor. Dan besef je pas dat, als ik daar had gewonnen, ik dat tot het einde van carrière had kunnen meedragen. Maar de klok terugdraai­en kan nu eenmaal niet. Er was er eentje beter en dat moet je kunnen aanvaarden. Bovendien was het niet mijn laatste kans om een Tourrit te winnen. Ik blijf hopen dat ik nog ooit iets kan presteren dat zal blijven hangen bij de wielerlief­hebbers.”

Tour weer hoofddoel

Het nieuwe seizoen zal voor Pauwels qua programma niet veel verschille­n met dat van 2016. “Begin februari is er de Ronde van Valencia, en nadien blijf ik een week of vier in eigen land om er dus onder meer getuige te kunnen zijn van de geboorte van mijn tweede dochter. Daarna komt Parijs-Nice er aan en van dan af wordt het toewerken naar de Tour, voor mij opnieuw het hoofddoel van het seizoen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Thomas De Gendt zegeviert in de Tour van vorig jaar op de Ventoux, Serge Pauwels wordt in de achtergron­d tweede. De Antwerpena­ar kijkt nu toch met een wrang gevoel terug op die tweede plaats.
FOTO PHOTO NEWS Thomas De Gendt zegeviert in de Tour van vorig jaar op de Ventoux, Serge Pauwels wordt in de achtergron­d tweede. De Antwerpena­ar kijkt nu toch met een wrang gevoel terug op die tweede plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium