Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zwaar ontgoochel­d met dit r esultaat”

Technische problemen maken kruis over mooie ereplaats voor Serge Bruynkens

- (mabe)

Hij startte met ambitie, maar het werd een kleine nachtmerri­e. Serge Bruynkens zal zijn deelname aan de Dakarrally van dit jaar niet snel vergeten. Hij startte met podiumambi­ties, maar na amper vier dagen kon hij die droom wegens technische problemen al opbergen. Uiteindeli­jk finishte hij op een teleurstel­lende 26ste plaats.

“We waren nochtans goed begonnen”, zegt Bruynkens. “We kozen er in de eerste ritten voor om in het spoor van de top drie te rijden en kwamen drie dagen niet onaardig voor de dag. Het verschil met de anderen was niet zo heel groot. Bedoeling was om in die eerste week rustig mee te draaien, net achter de toppers. Kwestie van niet opgejaagd te worden, geen onnodige risico’s te nemen en zonder al te veel inspanning­en mee te blijven doen voor de prijzen. Op de rustdag zouden we dan de tactiek voor de laatste week bepalen.”

Twaalf strafuren

Op die rustdag mochten Bruynkens en zijn piloot, de Kazak Artus Ardevichus, echter al een kruis maken over hun ambities. “In de duinen kregen we problemen met de vrachtwage­n, waardoor we van het parcours afweken en naast de verloren tijd ook nog twaalf strafuren aangereken­d kregen. We konden meteen een kruis maken over de top tien. Dat kwam toch aan en zorgde voor een immense ontgoochel­ing. Tijdens de rustdag beslisten we dan om de knop om te draaien. Een goed klassement mochten we vergeten, uitrijden was het enige alternatie­f.”

Een beslissing die toch wel aan kwam bij Serge Bruynkens en zijn kompanen. “Sommigen zijn al tevreden dat ze deze rally tot een goed einde kunnen brengen. Ik was met de ambitie gestart om mee te doen voor de prijzen. Dan start je met een totaal andere, meer competitie­ve instelling. Dan wil je presteren en kan je niet tevreden zijn met gewoon uitrijden. Misschien dat ik over enkele jaren wel met die gedachte van start ga en ik iemand, die aan zijn eerste Dakarrally begint, wil helpen. Nu ben ik echter nog niet zover. Het waren dan ook acht lange dagen na de rustdag.”

Dagen waarin Bruynkens zich nuttig maakte bij andere rijders. “Of je nu twintigste of dertigste eindigt, dat maakt op dat moment niet veel meer uit. We stel- den ons ten dienste van anderen en hielpen hen bij moeilijke situaties. Zo maakten we vrienden, die we in de toekomst mogelijk nog nodig zullen hebben.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Serge Bruynkens.
FOTO KOEN FASSEUR Serge Bruynkens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium