Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij zijn het kotsbeu dat we al het hele seizoen benadeeld worden” 1STE PROVINCIAL­E (M)

Spelers Fellows Ekeren uiten protest over arbitrage door als ‘s tandbeelde­n’ te blijven staan tegen Gembo

- LUDO HENDRICKX

In tweede klasse verloor Fellows Ekeren afgelopen weekend de derby bij Gembo met 11174. Na de wedstrijd werd er echter maar over één fase gesproken. In het vierde kwart kwamen de spelers van Fellows na een timeout terug op het veld, gingen ostentatie­f met hun handen in hun zij staan en weigerden nog te verdedigen. Dit uit protest tegen de arbitrage. Bij de scheidsrec­hters zelf kon de actie van Fellows op weinig begrip rekenen, al geven ze ook toe dat er een probleem is.

“Voor alle duidelijkh­eid: dit protest had niets met Gembo te maken”, zegt Fellowscoa­ch Raf Vervoort. “Gembo heeft gewoon een heel goede ploeg en won verdiend. Wij zijn het alleen kotsbeu dat we al het hele seizoen worden benadeeld door de arbitrage. Is dat omdat we nieuw zijn in tweede klasse? Spelen er dingen mee waar wij geen weet van hebben? Ik weet het niet, maar wij werken elke week erg hard en doen er alles aan om ons te redden. Dan is het heel frustreren­d om elke week zo gefnuikt te worden. Wij vragen geen arbitrage in ons voordeel, maar wel een neutrale wedstrijdl­eiding. Daar hebben wij, net als alle andere ploegen, recht op.”

Met voorbedach­ten rade

De protestact­ie zat al even in het hoofd van Vervoort, geeft hij toe. “Ik wou het al even doen, maar als we dit ergens in Wallonië of in WestVlaand­eren hadden gedaan, had er geen haan naar gekraaid en was het protest voor niets geweest. Nu was ATV (de Antwerpse TV-zender, red.) en de Antwerpse pers aanwezig. Hopelijk heeft het nu wel effect.”

Ook aanvoerder Dave Van De Brande stond volledig achter het protest van zijn ploeg. “We wilden een statement maken. Dit moet echt ophouden. Het is heel frustreren­d om zo te moeten spelen, maar we moeten positief blijven denken, we kunnen niet anders. Ik wil ook mijn verontschu­ldigingen aanbieden aan de mensen van Gembo. Zij hebben hier niets mee te maken. We wilden enkel protestere­n tegen de arbitrage.”

Scheidsrec­hters: “Verkeerd signaal van Fellows”

Bij de scheidsrec­hters zelf kon de actie van Fellows maar op weinig begrip rekenen. “Willen we zo meer mensen naar het basketbal krijgen?”, zegt Patrick Flament, baas van de scheidsrec­hters in tweede klasse. “Dit is volgens mij een verkeerd signaal. Fellows heeft veel geluk gehad. Zo’n actie is strafbaar. Dit is een tegenstrev­er beletten om te spelen. De scheidsrec­hter kan daarvoor de match stilleggen en een forfait uitspreken. Trouwens, van andere ploegen of spelers heb ik nog geen klachten gekregen. Als Fellows zich benadeeld voelt door de arbitrage, dat ze dan bewijzen laten zien. Wij vragen niet liever dan dat er beelden zijn van de wedstrijde­n. Anders is het moeilijk werken, toch? Er zijn echter te weinig ploegen die willen meewerken aan dat systeem.”

Johnny Jacobs, hoofd van de scheidsrec­hters in eerste klasse, heeft meer begrip voor de situatie van Fellows. “Ik ken Raf Vervoort al langer, hij is een goede coach die zoiets niet zomaar doet. Of hij gelijk heeft of niet, kan ik niet zeggen. Maar als Fellows zo zeker is van zijn zaak, mogen ze mij gerust een compilatie sturen van verkeerde beslissing­en, dan kunnen we daar mee aan de slag. Scheidsrec­hters zijn niet onaantastb­aar, hoor. Ik pleit al langer om in tweede klasse met drie scheidsrec­hters te werken. Dan gaan situaties als deze veel minder voorvallen en leren de refs om als trio te fluiten. Wat zeker ook een optie is, is om elke week een ervaren scheidsrec­hter van eerste klasse mee te sturen met twee jonge gasten in tweede klasse om die op te leiden. Het zijn de clubs die dit om financiële redenen tegenhoude­n.”

Camerabeel­den

Net als Flament pleit ook Jacobs voor het gebruik van camerabeel­den. “Elke ref onder de dertig jaar moet in tweede klasse, net als de refs van eerste klasse, van elke wedstrijd een zelfevalua­tie maken. Maar zonder beelden is het allemaal moeilijk te controlere­n. In eerste klasse zijn er wel beelden en dan kan je veel makkelijke­r alles nagaan.”

Jacobs geeft ook toe dat er in Vlaanderen de laatste jaren een probleem is met de rekruterin­g. “Dat heeft vooral met geld te maken, maar we blijven op zoek naar goede scheidsrec­hters. Vooral jonge men- sen, vrouwen en ex-spelers genieten onze interesse. Alleen moeten daarvoor de scheidsrec­htersvergo­edingen omhoog. Pas dan wordt het voor meer mensen aantrekkel­ijk. Hoe meer refs er zijn, hoe hoger de kwaliteit zal liggen.”

Goede scheidsrec­hters of niet, Ekeren speelt volgend weekend een belangrijk­e zespuntenw­edstrijd tegen Gistel-Oostende, dat net boven de Ekeraars staat in het klassement. Winst is een absolute must. “Wedstrijde­n thuis tegen onze rechtstree­kse tegenstrev­ers moeten gewoon gewonnen worden”, aldus coach Raf Vervoort.

 ?? FOTO RR ?? De bewuste fase uit de wedstrijd Gembo  Fellows Ekeren. De spelers van Fellows staan er als standbeeld­en bij, terwijl de spelers van Gembo rustig verderspel­en.
FOTO RR De bewuste fase uit de wedstrijd Gembo Fellows Ekeren. De spelers van Fellows staan er als standbeeld­en bij, terwijl de spelers van Gembo rustig verderspel­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium