Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jokke dompelt Wannes’ muziek onder in jazz

Jokke Schreurs Quartet brengt zaterdag ode aan Wannes Van de Velde in Rataplan

- DOMINIQUE PIEDFORT Wannes meets Django, Jokke Schreurs Quartet, za 21/01 in Rataplan, Wijnegemst­raat 27, Borgerhout; www.rataplanvz­w.be

Hoe klinkt het repertoire van Wannes Van de Velde gehuld in jazz? Daaraan waagt het Jokke Schreurs Quartet zich met het album Aquarel, Wannes in Jazz. De voorstelli­ng vindt zaterdag plaats in zaal Rataplan in Borgerhout.

“Als het over Wannes gaat, heeft iedereen het bijna altijd over zijn teksten, over de liederen. Hij wordt te snel in dat vakje van de folk gestopt. Te vaak wordt vergeten dat de kwaliteit van zijn muziek gewoon heel goed is”, vertelt Jokke Schreurs, thuis in Deurne-Zuid nabij het Boekenberg­park. “Het is geen gemakkelij­ke muziek die hij bracht. Toch kan je die gebruiken zoals de muziek van Duke Ellington of Cole Porter. Dat was uiteindeli­jk de bedoeling van dit project. Om op zijn thema’s te gaan improviser­en. En dat is dus jazz. Wannes heeft vlak na de oorlog ook zelf wat jazz gespeeld. Hij koos voor de saxofoon en probeerde bebop te spelen. Daarmee ging hij dus in de richting van Charlie Parker en Dizzy Gillespie. Hij beschouwde zichzelf niet als een goede jazzmuzika­nt. Hij vond zijn toon niet goed. Daarom liet hij dat maar aan mensen als Jack Sels. Zo is hij ook aan die volksmuzie­k begonnen. Ik vind wel dat hij had kunnen evolueren naar een soort Chet Baker, dat zou hem wel gelegen hebben. Hij zong ook het liefst ballads of een vlotte swing als Hij wel van The Ramblers. Ik denk niet dat hij zou meegegaan zijn met hardbop.”

Geboortes vieren

Het is alvast een mooie manier om het oeuvre van Wannes in de kijker te zetten. De reacties op het project zijn ook erg positief. Maar ergens komt de ode wat te vroeg. In het najaar van 2018 is het tien jaar geleden dat hij overleed. Maar daar is het Jokke Schreurs niet om te doen. “In 2017 of 2018 iets uitbrengen? Ik heb daar echt niet aan gedacht. Er zitten nog wel een paar dingen aan te komen zoals een boek over zijn beeldend werk. Dat is voorlopig het belangrijk­ste. Ik heb altijd moeite gehad met het vieren van overlijden­s. Tien jaar dood, ik vind dat het niet werkt. Ik vind dat je beter geboortes kan vieren.”

Jokke Schreurs wil als gitarist nog veel over Wannes vertellen. “Hij belichaamt als geen ander de ziel van zijn stad. Een bocht in een straat, de naam van een plein, alles draagt een verhaal in zich. Verhalen die Wannes gretig opslorpte en die zelf gul en genereus vertelde. Wij willen dat nu vertellen met de gulle vrijgevigh­eid die jazz wordt genoemd”, besluit Jokke.

 ?? FOTO'S WDK, RR ?? Jokke Schreurs (rechts): “Wannes heeft zelf ook wat jazz gespeeld, maar hij beschouwde zichzelf niet als een goede jazzmuzika­nt.”
FOTO'S WDK, RR Jokke Schreurs (rechts): “Wannes heeft zelf ook wat jazz gespeeld, maar hij beschouwde zichzelf niet als een goede jazzmuzika­nt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium