Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anarchie in de Monty

- (dp) Anarchy, vr 20 en za 21/01 in Kultuurfak­tory Monty, Montignyst­raat 3, Antwerpen; www.monty.be

De voorstelli­ng Anarchy in Kultuurfak­torij Monty heeft die naam niet gestolen. De toeschouwe­r krijgt een elektrisch­e gitaar in handen geduwd, kunnen spelen is van geen belang. Intussen verneem je vrijwel alles over de geschieden­is van de anarchisti­sche beweging in Catalonië.

Anarchy is een productie van het Spaanse Societat Doctor Alonso. Veertig witte elektrisch­e gitaren staan verbonden met versterker­s in een perfect vierkant. Het publiek mag er zowat mee doen wat het wil. Welke noten ook weerklinke­n, de choreograf­ische performanc­e blijft wel een vast scenario trouw. Het Spaanse gezelschap moest deze week nog in Antwerpen arriveren. Denis Van Laeken, artistiek leider van Monty, zag de voorstelli­ng al en kan er wat meer over kwijt. “Bij het binnenkome­n staan de gitaren opgesteld op een tribune. Als je wil gaan zitten, moet je er één in handen nemen. Van dit Catalaanse gezelschap krijg je dan de geschieden­is mee van de anarchisti­sche beweging, van voor de Eerste Wereldoorl­og tot de Spaanse Burgeroorl­og in de jaren dertig. Na Franco ging de beweging ondergrond­s om zo uit te komen bij de punkbewegi­ng.” De titel ligt dus voor de hand.

“De voorstelli­ng roept ook een aantal vragen op”, gaat Van Laeken verder. “Wat betekent samenwerke­n? Wat is kunst? Vandaar die interactie, waarbij het voor het gezelschap niets uitmaakt wat je op die gitaar speelt. Dat is ergens ook het volk de macht geven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium