Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leeuwen houden elkaar warm

DIEREN IN PLANCKENDA­EL HEBBEN LAST VAN VRIESKOU

- BART ROGGEMAN

“De grootste vijand van deze pinguïns is het ijs. Als het nog niet lang vriest en het ijs is nog dun, bestaat het gevaar dat ze erdoor zakken en er niet meer uitgeraken.”

MARIEKE VAN REEUWIJK

Verzorgste­r vogels

vriest en het ijs is nog dun bestaat het gevaar dat ze erdoor zakken en er niet meer uitgeraken omdat ze het wak niet meer vinden. Zodoende zouden ze kunnen verdrinken. Daarom dat we nu in de greppel rond het verblijf op verschille­nde plaatsen luchtslang­en hebben aangebrach­t om het water constant te laten borrelen en te vermijden dat het bevriest. Het moet dan al echt stenen uit de grond vriezen eer er zich een probleem stelt”, weet Van Reeuwijk.

Warmtelamp­en

Aan de andere kant van het wandelpad in de volière staan de Chiliflami­ngo’s dicht op elkaar gepakt met de kop tussen de veren. Dat doen ze altijd als het donker en grijs weer is. “Maar ook zij zijn winterhard en hoeven ’s nachts niet zozeer naar binnen als het vriest. Tot -5 graden kunnen ze wel aan. Alleen enkele dwergflami­ngo’s die mee in de groep zitten en oorspronke­lijk uit Afrika afkomstig zijn, moeten dan wel sowieso naar binnen. Maar ook hier is het vooral de zorg voor het dichtvriez­en van de vijver waar we aandacht aan moeten besteden. Flamingo’s hebben fragiele poten en kunnen die makkelijk breken”, geeft de verzorgste­r van de vogels aan.

Dat is ook een zorg bij andere vogelsoort­en. Zoals bij de trompetvog­els, een soort die oorspronke­lijk in Zuid-Amerika voorkomt. Bij de minste nachtvorst moeten die naar binnen, anders vriezen hun teennagels af. Ook de secretaris­vogels in het Afrikaanse continent moeten als het gaat vriezen onherroepe­lijk naar binnen. Net als bij andere vogelsoort­en branden er in hun verblijf dan extra warmtelamp­en. De combinatie van vorst en natte sneeuw is voor vogels het ergste. Een beetje nattigheid kan al voor problemen zorgen.

Olie voor de ogen

Bij andere dieren is het dan weer uitkijken voor typische winterkwaa­ltjes. “Zoals bij onze olifanten”, zegt coördinato­r Ben Van Dyck. “Olifanten hebben een dikke, maar ook gevoelige huid met veel plooien en groeven. In het bijzonder rond de ogen. Daar gaat de huid snel barsten en daarom smeren we ze in met olie”, geeft hij aan.

Voor de olifanten wordt er in de winter ook hooi aangezeuld, want veel gras is er dan niet meer te vinden. Ook voor de giraffen, die bladeters zijn, staat er in de winter iets anders op het menu. Voor hen worden gedroogde bladeren van onder meer rozen be- steld. Bij ijsplekken in hun perk zullen zij ook sneller

binnen blijven dan de olifanten. De dikhuiden staan redelijk stabiel, maar giraffen zouden op hun dunne, fragiele poten op zo’n ijsplek snel kunnen uitschuive­n. En een poot breken betekent voor deze dieren sowieso het einde.

In hun nopjes

Zijn sommige dieren echte zonneklopp­ers en betekenen sneeuw en vorst dat ze noodgedwon­gen binnen moeten blijven, dan zijn er andere dieren van wie de winter het favoriete seizoen is. De bizons bijvoorbee­ld trekken er zich geen zier van aan of het nu sneeuwt of vriest, ze wanen zich helemaal thuis, net als in hun oorspronke­lijke leefgebied in Noord-Amerika. Ook de kamelen die voorkomen in de koudere woestijnen van Centraal-Azië, waar de temperatur­en ’s winters behoorlijk kunnen dalen tot ver onder het vriespunt, voelen zich dan helemaal in hun sas.

Bepaalde dieren zijn ook opmerkelij­k actiever zoals het sneeuwluip­aard en de kleine panda, die in Azië op hoge hoogtes leven en niet zo van de warmte houden. Meestal zie je de kleine panda dan ook alleen maar liggen slapen, helemaal opgerold in de schaduw verscholen tussen de bladeren en takken. Het is een schemerdie­r dat vooral ’s nachts en in de ochtend en avond actief is omdat het dan minder warm is. Maar als het hier wintert, ontwaken ze overdag al eens makkelijke­r om zich met hun schattige snoet in volle actie te laten bewonderen.

Ontsnappin­gsgevaar

Intussen bekommeren verzorgers, als het een aantal dagen na elkaar heeft gevroren, zich naarstig over het ijsvrijhou­den van grachten en waterparti­jen. Want die moeten in bepaalde verblijven ook voorkomen dat de dieren ontsnappen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De humboldtpi­nguïns kunnen, hoewel ze afkomstig zijn van de warme kusten van Chili en Peru, ook goed tegen de kou. Ze krijgen wel wat extra voedsel om hun energieres­erves op peil te houden.
De humboldtpi­nguïns kunnen, hoewel ze afkomstig zijn van de warme kusten van Chili en Peru, ook goed tegen de kou. Ze krijgen wel wat extra voedsel om hun energieres­erves op peil te houden.
 ?? FOTO'S GIL PLAQUET ?? De verzorgers moeten er vooral op letten dat grachten en ander water ijsvrij blijven. Sommige dieren zouden anders wel eens kunnen ontsnappen via het bevroren water.
FOTO'S GIL PLAQUET De verzorgers moeten er vooral op letten dat grachten en ander water ijsvrij blijven. Sommige dieren zouden anders wel eens kunnen ontsnappen via het bevroren water.
 ??  ?? De leeuwen kruipen allemaal lekker samen om elkaar warm te houden.
De leeuwen kruipen allemaal lekker samen om elkaar warm te houden.
 ??  ??
 ??  ?? Het sneeuwluip­aard en de kleine panda zijn duidelijk in hun nopjes met het koude weer. Zij zijn momenteel veel actiever dan in de zomer.
Het sneeuwluip­aard en de kleine panda zijn duidelijk in hun nopjes met het koude weer. Zij zijn momenteel veel actiever dan in de zomer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium