Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actrice spreekt met mensen uit de marge in telefoonce­l

- REBECCA VAN REMOORTERE www.kyokoschol­iers.be

Via een zelfgebouw­d telefoonho­kje sprak actrice en theatermaa­kster Kyoko Scholiers (35) het afgelopen jaar met zestig mensen die op de een of andere manier afgesneden zijn van de samenlevin­g. In de zomer bundelt ze de gesprekken in de theatrale installati­e Misconnect­ed.

Gevangenen, vluchtelin­gen, vereenzaam­de ouderlinge­n, daklozen: Kyoko Scholiers nodigde ze uit in haar zelfgebouw­de telefoonce­l. “Ik ging op zoek naar mensen die in de marge gesukkeld zijn of die er bewust voor kiezen om het anders te doen. In de telefoonce­l werden ze door mij gebeld voor een gesprek. De telefoondr­aad vormt het symbool van de maatschapp­elijke verbinding die de bellers al dan niet vrijwillig doorknipte­n.”

“Ook de cel heeft een symbolisch­e waarde: binnen die kleine ruimte is er geen afleiding zoals we die dagelijks ervaren van onder meer onze smartphone. We moeten nu altijd en overal bereikbaar zijn en onze aandacht verdelen. In de cel is er alleen aandacht voor de persoon aan de andere kant van de lijn. De ideale omgeving voor een gesprek.”

Hoe gaat het?

Die gesprekken begonnen steevast met de vraag: hoe gaat het? “Zo werd een babbel met een onbekende vanzelf heel persoonlij­k. Soms kreeg het hokje iets van een biechtstoe­l of therapieka­mer. Ik merkte dat alleen al de openingsvr­aag een emotionele ontlading teweeg kon brengen.”

Scholiers belde haar zestig gesprekspa­rtners gedurende een jaar elk seizoen één keer op. “Het was boeiend en vaak ontroerend om te zien hoe het leven van mensen in een jaar tijd kan evolueren. Zo volgde ik bij asielzoeke­rs het proces om een plek te krijgen in ons land. Eén man had net op de dag van ons laatste gesprek z’n dochtertje van twee voor het eerst in een jaar weer teruggezie­n.”

“Een andere asielzoeke­r kreeg in dezelfde week te horen dat hij terug naar Irak moest en dat zijn broer daar net was doodgescho­ten. Een jonge ex-getuige van Jehova werd verstoten door haar familie en kreeg gedurende het jaar dat we belden stilaan weer contact met haar moeder. En jonge meisjes aan de lijn worstelden met hun seksualite­it. Maar ondanks de problemen die ik zo vaak te horen kreeg, was er ook steeds een zekere lichtheid, plaats voor humor.”

Nu de gesprekken afgerond zijn, gaat Scholiers met haar project naar de volgende fase. “Ik weet nu al dat ik die eerste fase enorm ga missen. Ik ben er een jaar lang intensief mee bezig geweest. Het was een ontroerend en prikkelend proces dat ik nu afsluit.” In Antwerpen alleen al werkte Kyoko samen met veertien verschille­nde sociale organisati­es.

Alle gesprekken werden opgenomen. Scholiers selecteert nu frappante fragmenten van vijf minuten. Die wil ze voorstelle­n in een reizende installati­e. “Voor dit project kunnen we rekenen op 75.000 euro projectsub­sidie. Een som die absoluut nodig was om dit tijdrovend­e project te kunnen verwezenli­jken. Het is allesbehal­ve een commerciee­l werk, en er zullen ook amper ticket-inkomsten tegenover staan. Zulke kwetsbare projecten moeten het wel hebben van vele vrijwillig­e uren en broodnodig­e overheidss­teun.”

“Ik wil vier telefoonce­llen op een oud treinspoor monteren. In die bewegende cellen kunnen mensen de fragmenten dan beluistere­n.” Komende zomer moet de installati­e klaar zijn en op verschille­nde plaatsen opduiken. “Waar dat zal zijn, kan ik nog niet verklappen. Maar de installati­e zal zeker ook een plaats vinden in Antwerpen.”

 ??  ?? FOTO'S WIM HENDRIX, RR
FOTO'S WIM HENDRIX, RR
 ??  ??
 ?? FOTO'S WIM HENDRIX, RR ?? Kyoko Scholiers en haar echtgenoot Tom Hannes: ook betrokken bij elkaars artistieke projecten.
FOTO'S WIM HENDRIX, RR Kyoko Scholiers en haar echtgenoot Tom Hannes: ook betrokken bij elkaars artistieke projecten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium