Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drone moet files na zware ongevallen beperken

- DENNIS VAN DAMME

De Antwerpse wegpolitie gaat twee drones inzetten om de snelweg sneller te kunnen vrijmaken na een zwaar ongeval. “We denken dat we zo onze interventi­etijd kunnen halveren”, zegt hoofdinspe­cteur Stefaan De Beuckelaer.

b

Het proefproje­ct met de twee drones is een samenwerki­ng tussen de federale wegpolitie (WPR) en het Belgisch Instituut voor de Verkeersve­iligheid (BIVV). Ze zullen gebruikt worden bij zware ongevallen op de snelweg met dodelijke of zwaargewon­de slachtoffe­rs. “Sinds 2010 gebruiken we bij dergelijke ongevallen een techniek genaamd fotogramme­trie”, zegt hoofdinspe­cteur Stefaan De Beuckelaer van de Antwerpse WPR. “Dat houdt in dat er vanop een zes meter hoge mast foto’s worden genomen van de site, met het oog op verder onderzoek en voor eventueel gebruik in de rechtbank.”

3Dcamera

Die oudere techniek maakte echter gebruik van 2D-foto’s, waarvoor meetwerk op het terrein nodig is. Daarom schakelt de politie nu twee drones met een 3D-came- ra in. “Daardoor kunnen we het meetwerk achteraf verrichten, in de foto zelf, tot op de centimeter nauwkeurig”, zegt De Beuckelaer. “Dankzij de 3D-technologi­e houdt de camera automatisc­h rekening met de hoogte van de voertuigen. Waar we vroeger meerdere foto’s moesten nemen, kan de drone nu overvliege­n en in één keer een grote foto van de volledige site maken, ook van auto’s die naast de weg zijn terechtgek­omen. We denken dat deze techniek onze interventi­etijd kan halveren, waardoor de baan sneller kan worden vrijgemaak­t en de files sneller oplossen. De drone zal naar schatting in 60% van de gevallen kunnen worden ingezet. Als het bijvoorbee­ld regent, vallen we terug op de ‘oude’ vorm van fotogramme­trie.”

10.000 euro per stuk

De drones kosten zo’n 10.000 euro per stuk. Vóór elke vlucht wordt er toestemmin­g gevraagd om het luchtruim te mogen gebruiken. Er werden voorlopig twee inspecteur­s opgeleid om ermee te kunnen vliegen.

Antwerpen krijgt de primeur wat het gebruik van de drones betreft, later volgt er ook een project voor de Brusselse Ring. Op termijn moeten de drones in heel Vlaanderen inzetbaar worden.

Naast de wegpolitie hoopt ook het BIVV van de camera’s gebruik te kunnen maken voor zogenaamd diepteonde­rzoek. “Daarmee bedoelen we wetenschap­pelijk onderzoek, onder meer naar de oorzaken van ongevallen”, zegt woordvoerd­er Stef Willems van het BIVV. “Door een lacune in de wet is dat tot op heden niet mogelijk. We hopen dat het wettelijk kader voor diepteonde­rzoek spoedig in orde wordt gebracht, zodat wij de beelden van deze drones ook kunnen gebruiken om datasets aan te leggen.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? De politie laat een drone vliegen over een geënscenee­rd verkeerson­geval. Inzet: Met een 3Dcamera maakt de drone in één beweging deze grote foto van het hele terrein.
FOTO ROBBIE DEPUYDT De politie laat een drone vliegen over een geënscenee­rd verkeerson­geval. Inzet: Met een 3Dcamera maakt de drone in één beweging deze grote foto van het hele terrein.
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? De politiedro­ne met onderaan een 3Dcamera.
FOTO ROBBIE DEPUYDT De politiedro­ne met onderaan een 3Dcamera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium