Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Punten waarop hij gefaald heeft

-

Obama heeft niet, zoals Trump zegt, IS gemaakt. Dat deed zijn voorganger Bush, die de hele maatschapp­elijke en militaire structuur in Irak ontbond en een machtsvacu­üm achterliet. Hij heeft IS wel laten uitgroeien tot een machtig kalifaat. Obama onderschat­te Islamitisc­he Staat: hij noemde de terreurorg­anisatie ooit “het reserve-elftal van Al Qaida”. Hij greep pas in nadat een Amerikaans­e journalist werd onthoofd. Nochtans had hij een jaar eerder de Syrische president Assad de wacht aangezegd toen er bewijzen opdoken over het gebruik van chemische wapens. Dat jaar respijt gaf IS de gelegenhei­d zich uit te bouwen en de grens met Irak over te steken. Het gaf de Russen de kans om in de strijd te stappen en Assad met alle middelen te steunen.

In hetzelfde rijtje, maar dan een stommiteit die hij ook zelf toegeeft: de bombarde- menten die het regime van de Libische leider Khaddafi vernietigd­en. Niet het offensief van Britten, Fransen en Amerikanen op zich was een vergissing, wel het feit dat ze het land in chaos achterliet­en, waardoor het een broeinest van extremisme werd.

En het opmerkelij­kste van al: de man die als briljant communicat­or aanzien wordt, gaf in 2015 toe dat hij had gefaald in het overtuigen van de Amerikaans­e burger. “Die eerste twee jaar sloop er een zekere arrogantie bij ons in. We dachten dat we, zolang we het beleid erdoor kregen, het niet hoefden te verkopen. Als ik iets geleerd heb: je beleid kan nog zó goed zijn, er blijft altijd een noodzaak het volk mee te krijgen. Zodat ze weten waarom je doet wat je doet.” Maar toen was voor zijn Democratis­che partij, die alles verloren heeft wat ze in 2009 had, het kwaad al geschied.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium