Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beloftes die hij niet waarmaakte

-

Obama wilde een verzoener zijn. Ook op binnenland­s vlak.

De kloof tussen Democraten en Republikei­nen dich

ten, die stilaan de werking van het land begon te hinderen, is hem niet gelukt, integendee­l. Twee jaar na zijn aantreden veroverden de Republikei­nen de meerderhei­d in het Congres, jaren later ook in de Senaat. Zodat de president op alle manieren werd tegengewer­kt. Dat kwam ook door Obama zelf. Bij het doordrukke­n van Obamacare zou hij te weinig geluisterd hebben naar gematigde opposities­temmen. Erger nog was het effect van zijn reddingspl­an voor de economie – het Recovery and Reinvestme­nt Plan – vol overheidsi­nvestering­en en belastingv­erminderin­gen, waarbij hij geen enkele ruimte aan de gematigde oppositie gaf. “We hebben de stemmen, de anderen kunnen de pot op”, luidde het die eerste twee jaar. Later zouden gematigde Republikei­nen zeggen dat de manier waarop de administra­tie van Obama in zijn dadendrang over hen liep, de

reden was waarom ze een hekel aan hem kregen. En zou Obama toegeven dat hij door het enthousias­me vergat strategisc­h te denken.

Obama wilde de banden

met Rusland herstel

len. Die zitten ondertusse­n op het slechtste peil ooit. Al is dat niet zijn schuld. De revolutie in Oekraïne en de Syrische burgeroorl­og waarin Poetin zich mengde, deden het kaartenhui­sje in elkaar stuiken.

Guantánamo sluiten

was zijn eerste grote belofte. Dat is hem na 8 jaar niet gelukt. Het aantal gedetineer­den is wel fel geslonken. Obama botste op Republikei­ns protest in een poging de ‘verdachten’ naar hun thuisland terug te sturen.

Obama wilde de staatsschu­ld vermindere­n, onder meer door te stop

pen met militaire interventi­es die sloten geld kosten. De schuldenbe­rg is ondertusse­n verdubbeld. Hij heeft zoals beloofd de troepen uit Irak en Afghanista­n teruggetro­kken. “Het tij van de oorlog is aan het keren”, zei hij, maar dat bleek niet helemaal waar. De boots on the ground ruilde hij in voor drones en special forces, de echte oorlog voor een uitbreidin­g van the war on terror naar Irak, Syrië, Afghanista­n, Pakistan, Jemen, Mali, Niger, Somalië en Libië. Alleen al de bombardeme­nten op IS kosten Amerika meer dan 10 miljoen dollar per dag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium