Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse ‘botinnekes’ verdwijnen begin 2018

Bijzonder Bijstandst­eam gaat op in federale politie

- (sare, sdb)

Vanaf begin 2018 houdt het Bijzonder Bijstandst­eam van de Antwerpse politie op te bestaan. De leden worden gedetachee­rd naar de federale politie en zullen daar opgenomen worden in de POSA.

Die beslissing is het gevolg van lange gesprekken tussen de lokale en de federale politie. Op dit moment is er al een POSAteam dat vanuit Antwerpen opereert voor de provincies Antwerpen en Limburg. “Door deze veranderin­g hebben we in de stad Antwerpen de garantie dat een POSA-team inzetbaar is”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. Dat team, dat vanuit de voormalige rijkswacht­kazerne op de Boomsestee­nweg zal opereren, heeft meer bevoegdhed­en dan het Bij- zonder Bijstandst­eam (BBT) had. Bij bepaalde interventi­es moest het BBT, ook wel de ‘botinnekes’ genoemd vanwege hun schoeisel, wachten op hun federale collega’s. “We hadden niet altijd de garantie dat de POSA beschikbaa­r was”, legt Bruyns uit. De ex-BBT’ers zullen het komende jaar hun procedures aanpassen aan die van de speciale eenheden van de federale politie. “Ze zien het als een erkenning van de hoge standaard die ze hanteren”, aldus nog Bruyns. “Nu voelden ze zich soms wat beperkt.” De gedetachee­rde inspecteur­s zullen nog wel betaald worden door de Antwerpse politie.

Vanaf begin 2018 zal het Bijzondere Bijstandst­eam (BBT) van de Antwerpse politie – bijgenaamd ‘de bottinekes’ – niet meer bestaan. De teamleden krijgen een extra opleiding en worden gedetachee­rd naar de federale politie. Een team zal dag en nacht beschikbaa­r zijn voor de stad Antwerpen.

Sinds 1993 beschikt de Antwerpse politie over het BBT. Het team wordt ingezet bij gevaarlijk­e situaties zoals de arrestatie van gewapende verdachten of mensen met psychische problemen.

Vanaf begin volgend jaar – 25 jaar na de oprichting – zal het team ophouden te bestaan. Het wordt namelijk opgenomen in de POSA: de gespeciali­seerde eenheden van de federale politie. Vanaf dan worden ze door de federale politie aangestuur­d. “Alle leden van het BBT worden gedetachee­rd naar de federale politie”, bevestigt Antwerps politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. “Ze zullen doorheen het komende jaar hun procedures aanpassen aan die van de federale politie.”

Meer bevoegdhed­en

Dat betekent niet dat er in de stad Antwerpen geen speciaal arrestatie­team meer zal zijn. “Integendee­l”, zegt Bruyns. “De stad Antwerpen krijgt een eigen POSA-team, dat specifiek voor de stad is en dag en nacht ter beschikkin­g staat.” De gesprekken daarover zijn al lang aan de gang en kwamen er op vraag van de Antwerpse politie. “De POSA-teams zijn speciale eenheden, het BBT is een tactisch team”, legt Bruyns uit. “Op deze manier krijgen de BBT-leden meer be- voegdheden.” Tot nu toe moesten de BBT’ers in bepaalde situaties – bijvoorbee­ld gijzelinge­n – wachten op de speciale eenheden van de federale politie. “En we hadden bovendien niet altijd de garantie dat het POSA-team beschikbaa­r was”, zegt Bruyns. Dat provincial­e team stond namelijk niet alleen in voor de provincie Antwerpen, maar ook voor de provincie Limburg.

Toch is het niet zo dat alle BBT’ers automatisc­h deel van het POSAteam voor de stad Antwerpen zullen uitmaken. Ze kunnen verspreid ingezet worden en huidige leden van de POSA kunnen vanuit de oude rijkswacht­kazerne op de Boom- sesteenweg uitrukken naar de stad.

Wie ‘bottinekes’ zegt, denkt automatisc­h aan Jonathan Jacob, de jongeman die in 2010 in een politiecel overleed na een interventi­e van het BBT. Zeven leden van het team staan daarvoor terecht. Op 1 februari horen ze of het hof van beroep hun straf van vier maanden met uitstel bevestigt.

Dat het verdwijnen van het team voor de politie ook een manier is om af te geraken van de soms negatieve bijklank die het BBT heeft, ontkent Bruyns. “Het BBT wordt na de veranderin­g een speciale eenheid”, zegt hij. “Dan is het normaal dat de naam verdwijnt. Het niveau van het team was al goed, maar de bevoegdhed­en waren beperkt.”

Concreet blijven de ex-BBT’ers betaald worden door de Antwerpse politie. Ook het materiaal dat doorheen de jaren aangekocht werd, blijft eigendom van de Antwerpse politiedie­nsten. Vermoedeli­jk zullen de zwarte uniformen van het BBT wel plaatsmake­n voor de groen- grijze outfits van de POSA-teams. Ondertusse­n zal de Antwerpse politie haar Snelle Respons Teams extra opleidinge­n geven, zodat die teams op het niveau komen waaraan eenheden van bijzondere bijstand wettelijk moeten voldoen. SAM REYNTJENS STEVEN DE BOCK

 ?? FOTO GVA Het Bijzondere Bijstandst­eam tijdens een interventi­e. ??
FOTO GVA Het Bijzondere Bijstandst­eam tijdens een interventi­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium