Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grote man dankzij de kleine man

Trouwe fans zijn op post bij eedafleggi­ng

- INE ROOX

Trump kijkt ernstig als altijd, en zweert dat hij Amerika zal opkuisen. Vanop de grasvelden voor het witte Capitool schreeuwen honderddui­zenden fans hem naar het presidents­chap. “Amerika is terug!”

Het is koud en guur, en tijdens Donald Trumps toespraak begint het ook nog eens te regenen. Houdt het weer zoveel mensen thuis? Op de Mall in Washington staat flink wat volk, maar de opkomst is minder groot dan verwacht. Blanke mannen vormen de overgrote meerderhei­d. Wanneer Barack Obama voor het Capitool verschijnt, applaudiss­eren sommigen bescheiden, maar het boegeroep klinkt luider. “Tijd om te vertrekken”, roept een bejaarde man met rood TrumpT-shirt en bijbehoren­de pet. Zijn vrienden grinniken. “De ziekteverz­ekering kost me 1.600 dollar per maand. Taksen vreten mijn bedrijf helemaal op”, zegt Douglas, de zaakvoerde­r van een loodgieter­sbedrijf uit Louisville, Kentucky. “Tegelijk wordt Amerika steeds luier. Zoveel mensen die liever van de bijstand leven. Trumps vader liet hem de ladder helemaal zelf beklimmen. Hij begon ook als een blue collar worker. Trump weet nog hoe hard je moet werken voor een dollar.”

Boeman

Dan volgt het plechtige moment. Donald J. Trump zweert het Amerikaans­e volk te dienen en hij wordt hun 45ste president. Er worden high fives uitgedeeld. Er klinkt geroep. “Yeah! America’s is back!”, schreeuwt Douglas. “Dit land is sinds onze burgeroorl­og niet meer zo verdeeld”, laat een toeschouwe­r zich ontvallen. “Ik denk dat dit klopt”, beaamt Mike, een uitgesprok­en Trump-fan van het eerste uur, uit Virginia. “Kijk maar hoe hevig de linkse betogers zich blijven ver-

zetten tegen iemand van wie zij een boeman, een soort monster, hebben gemaakt. Daarom is vandaag dan ook zo surreëel. Na alle gemene trucs van Hillary’s fans en van de medeplicht­ige media heeft Trump het toch maar mooi gehaald.”

Geuzennaam

‘Trump deplorable­s’. Die woorden staan in grote, witte letters, op het rode sweatshirt van Chad, een man uit Pennsylvan­ia. Al zijn vrienden dragen eveneens de opvallende sweater, een verwijzing naar Hillary Clintons geringscha­ttende omschrijvi­ng van Trumpfans. Deplorable­s. Betreurens­waardige kiezers. “Zij gaf ons dat etiket, en wij maakten er een geuzennaam van”, zegt Chad, een klusjesman. “Dit land ging de voorbije jaren bergaf. Ik had een goeie baan, maar dan ging het bedrijf plots dicht. De arbeiders vormen de ruggengraa­t van dit land, maar ze voelen zich in de steek gelaten. Zij zoeken iemand die voor hen opkomt. Iemand zoals Trump.” “Hij is de kampioen van al wie zich vergeten voelt”, vat Kingsley (18), een jonge studente uit Chicago, het mooi samen. “Ik ben zelf van Colombiaan­se afkomst. Min- derheden willen werk. Dat is wat écht telt.”

Niet iedereen scheldt

Ook tegenstand­ers van Trump zijn voorbij de controlepo­sten van de politie binnengegl­ipt. Zoals Ian, een verpleger uit New York. Hij staat eenzaam op een hoekje te zwaaien met een kartonnen bord met daarop ‘Fuck Trump!’ “Niet iedereen scheldt me uit”, zegt Ian. “Daarnet zeiden enkele Trump-fans me dat ik helemaal het recht heb dit bord omhoog te steken, want dit is Amerika. We respectere­n nog elkaars mening. Misschien gebeurt het onvoorstel­bare, en komt uit dit presidents­chap toch nog iets goeds voort.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Joelende Trumpsuppo­rters op de grasvlakte voor het Capitool.
FOTO REUTERS Joelende Trumpsuppo­rters op de grasvlakte voor het Capitool.
 ?? FOTO REUTERS ?? Michelle en Barack Obama: hun gelaatsuit­drukkingen spreken boekdelen.
FOTO REUTERS Michelle en Barack Obama: hun gelaatsuit­drukkingen spreken boekdelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium