Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen doet al genoeg, maar voor minderjari­gen maken we een uitzonderi­ng”

Schepen Fons Duchateau brengt bezoek aan dertien jongens in lokaal opvanginit­iatief Zurenborg

-

Antwerpen staat dan wel niet op de eerste rij om vluchtelin­gen op te vangen, voor minderjari­gen ligt dat anders”, zegt OCMWvoorzi­tter Fons Duchateau, terwijl hij ons rondleidt in het voormalige dienstence­ntrum in de Kleine Beerstraat in Zurenborg. Sinds juli 2016 wonen hier nietbegele­ide minderjari­ge vluchtelin­gen. Dertien jongens tussen 16 en 18 jaar.

Het Lokaal Opvang Initiatief Zurenborg is een van de vele LOI’s die de overheid heeft opgezet voor de opvang van vluchtelin­gen. LOI’s worden georganise­erd door het OCMW en gefinancie­rd door de federale overheid.

“Voor alle duidelijkh­eid: onze filosofie blijft dezelfde. De stad is geen Chinese vrijwillig­er voor de opvang van vluchtelin­gen”, zegt Fons Duchateau, N-VA-schepen van Sociale Zaken en OCMWvoorzi­tter. “Antwerpen heeft al meer gedaan dan welke andere stad ook. Om nog maar eens de vergelijki­ng te maken: Antwerpen vangt vier keer meer vluchtelin­gen op dan Gent. Maar, en dat wil ik even hard benadrukke­n, van in het begin hebben wij een grote uitzonderi­ng gemaakt voor nietbegele­ide minderjari­gen. Voor deze kwetsbare jongeren wíllen we onze verantwoor­delijkheid niet doorschuiv­en.” “Antwerpen heeft trouwens sinds de vorige vluchtelin­gencrisis in 2010-2011 hierin heel wat expertise opgebouwd. Het werk dat hier in Zurenborg, en ook op onze andere locatie in de Finse Zeemansker­k, met minderjari­ge vluchtelin­gen wordt verricht, vinden wij belangrijk. Hier wordt met een context gewerkt: de jongens worden begeleid, opgevolgd en naar een zelfstandi­g leven toegeleid.” ‘ Kamers poetsen tegen woens- dag!!!’ staat op een groot whiteboard in de gemeenscha­ppelijke ruimte geschreven. Het bezoek van schepen Fons Duchateau is duidelijk geen verrassing. “De jongens moeten zelf hun kamers opruimen en poetsen, ja”, zegt Charlotte Liekens, die samen met haar collega Amber Sels de dertien jongens in het LOI begeleidt. “Eerlijk? Dat vergt wel wat inspanning. Ook van ons. We moeten veel ‘zagen’: ruim op, was af, vertrek op tijd naar school, ... . Als ze echt niet luisteren, en dat gebeurt weleens, gaat de wasmachine een week op slot. Bijvoorbee­ld. En dat komt aan, hoor, dit zijn hele nette jongens.” De dertien jongens, gevlucht uit Somalië, Afghanista­n en Syrië, zijn na hun verblijf in een asielcentr­um door Fedasil doorverwez­en naar het LOI in Antwerpen. De meesten zijn intussen erkend als vluchtelin­g. “Het zijn jongens die al een hele tijd op school zitten en die in het verleden nooit voor problemen hebben gezorgd”, zegt Jonathan Mortelmans bestuursco­ördinator van het LOI Antwerpen. “Dat zijn voorwaarde­n om naar een LOI te mogen gaan. Maar het zijn pubers, en af en toe wringt er iets. Dat is normaal, maar het mag niet uit de hand lopen.”

“Sinds onze start in juli is dat gelukkig nog maar één keer gebeurd. Die jongen was fysiek agressief, een grens die niet mag worden overschred­en. Zo staat het ook in ons huisreglem­ent dat de jongens hebben onderteken­d. Het loopt doorgaans vlot, waarmee ik niet wil zeggen dat het hier altijd peis en vree is. Je moet niet vergeten dat de jongens elk een zware rugzak hebben. Als ze met iets zitten, kunnen ze altijd bij Amber en Charlotte terecht, maar ze worden ook psychologi­sch begeleid.” Zakgeld De jongens krijgen elke week 65 euro ‘zakgeld’. Hiermee doen ze boodschapp­en, kopen ze kleren en betalen ze hun gsm. “We houden het budget bewust zo laag om hen te leren overleven met weinig middelen. Vanaf hun 18de moeten ze op eigen benen staan, en dat zal in het begin wellicht over-

CHARLOTTE LIEKENS Begeleidst­er ‘‘Als ze echt niet luisteren, en dat gebeurt weleens, gaat de wasmachine een week op slot. Bijvoorbee­ld. En dat komt aan, hoor, dit zijn hele nette jongens.”

leven zijn met een leefloon.” Charlotte en Amber benadrukke­n hoe warm het LOI ontvangen is in de buurt. “We hadden in de Gazet van Zurenborg een oproep gedaan naar meters en peters, en daar is massaal op gereageerd. Buren hebben ook spontaan tweedehand­s fietsen voor de jongens geschonken. En het bedrijf PSA heeft ons laptops ter beschikkin­g gesteld.” Wanneer schepen Duchateau bij enkele jongens aan tafel schuift en vraagt hoe het is om met dertien mannen samen te wonen, kijken ze elkaar even snel aan. “Gemakkelij­ker dan met vrouwen”, zegt een van hen. Waarop medewerker­s Amber en Charlotte protestere­n: “En wat dan met al die vriendinne­tjes die hier soms op bezoek komen?”

 ??  ??
 ??  ?? KARIN VANHEUSDEN FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Schepen Fons Duchateau op bezoek bij de minderjari­ge vluchtelin­gen. “Ze worden hier begeleid, opgevolgd en naar een zelfstandi­g leven toegeleid.”
KARIN VANHEUSDEN FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Schepen Fons Duchateau op bezoek bij de minderjari­ge vluchtelin­gen. “Ze worden hier begeleid, opgevolgd en naar een zelfstandi­g leven toegeleid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium