Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb veel pijn geleden, hier ben ik veilig”

-

Hassan is met zijn 16 jaar de jongste bewoner van het LOI Zurenborg. Hij is sinds mei 2015 in België, helemaal in zijn eentje vanuit Somalië gevlucht.

Hassan (niet zijn echte naam) heeft weinig contact met zijn moeder en zijn jongere broers en zussen die in Goodweyh, een dorp in het westen van Somalië, zijn achtergebl­even. En dat valt hem heel zwaar.

“Ik mis hen heel erg”, zegt hij stil. “Maar teruggaan kan ik niet, het is er te gevaarlijk. Al-Shabaab ( een islamitisc­he terreurorg­anisatie die in Somalië een islamitisc­he staat wil oprichten, red.) heeft mijn vader vermoord, ik heb alleen nog maar een foto van hem.” Hassan heeft zijn trip naar Europa te voet, met de auto en per boot afgelegd. Van Somalië via Jemen en Soedan naar Libië, waar hij acht maanden is gebleven om wat geld te verdienen. “Ik heb er als kok gewerkt, maar dat was niet erg prettig. Ik heb veel pijn gehad, ik werd elke dag geslagen...”, zegt hij terwijl hij de littekens op zijn armen laat zien. Vanuit Libië is hij vervolgens met een bootje naar Italië gereisd en verder via Frankrijk en Zwitserlan­d in België geraakt. Na een jaar in het asielcentr­um van Kapellen is Hassan naar het LOI Zurenborg verhuisd. “Het is hier wel oké, veel beter dan in het asielcentr­um. Ik zit nog in de OKAN-klas en hoop dat ik volgend jaar automechan­iek kan studeren. Ik voetbal graag en ben ook wel goed - ik ben de Vincent Kompany van de ploeg -, maar dat is niet hetgeen ik wil. Ik wil een echte job.”

 ??  ?? Hassan in zijn kamer. De jongeren hebben elk een laptop ter beschikkin­g.
Hassan in zijn kamer. De jongeren hebben elk een laptop ter beschikkin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium