Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is goed geweest voor mij om weg te gaan bij Ronald Gaastra”

- (jbr)

In het Antwerpse Wezenbergz­wembad vindt dit weekend de Flanders Speedo Cup plaats. Zoals steeds de eerste gelegenhei­d van het nieuwe jaar om er limieten te zwemmen voor het toptoernoo­i van het seizoen, dit jaar het wereldkamp­ioenschap groot bad, dat in juli in Boedapest georganise­erd wordt. De BRABOzwemm­ers zijn uiteraard van de partij.

Ook aanwezig in Antwerpen: Jade Smits, het 15-jarige talent met als specialite­it de rugslag en de vrije slag. Vorig jaar kende de Kalmthouts­e een zeer moeilijk jaar. Ze stelde teleur op het EK, zodat er geen aflossings­ploeg naar de Spelen in Rio kon gaan. Tot overmaat van ramp kreeg Smits nadien ook te kampen met een overtraind­e schouder. “Ik ben van Ronald Gaastra overgestap­t naar Serge Hoffman. De communicat­ie met Ronald verliep niet ideaal. Nu train ik bij Zwemclub Iloka Kapellen samen met Sara Van Leynseele en ik moet zeggen dat het zeer goed gaat. We doen hier ook aan krachttrai­ning.”

Het WK vindt dit jaar plaats in Boedapest. Smits hoopt er stiekem bij te zijn. “Al weet ik echt niet of de limiet zwemmen tot mijn mogelijkhe­den behoort. Mijn conditie gaat in stijgende lijn, dat wel. Jan Olbrecht, die me begeleidt, zegt dat ik in de periode februari-maart terug op mijn oude niveau zal zitten. Ik hoop alleszins op het WK, maar zou ook graag naar het WK voor de jeugd in de Verenigde Staten gaan. We zien wel waar we uitkomen”, zegt Smits. Dit weekend zwemt de Kalmthout- se in Antwerpen alle korte nummers op de rugslag en de vrije slag. “Mijn beste nummer is de 100 meter rugslag. Het Belgisch record op dat nummer staat op naam van Kimberly Buys, met een chrono van 1’01. Ik zit daar nog twee seconden van verwijderd. Op termijn zijn de Spelen van 2020 in Tokio mijn grote doel. Maar ik wil tussendoel­en stellen.”

Twee olympische kampioenen

Naast Smits tekent ook zilveren medaillewi­nnaar van de Spelen in Rio Pieter Timmers present in Antwerpen. Hij zwemt zondag de 100 meter vrije slag. Ook Kimberly Buys, Lotte Goris en olympisch finalist Louis Croenen zijn aanwezig. Topaffiche­s zijn echter de twee olympische kampioenen, de Hongaarse Katinka Hossu en de Spaanse Mireia Belmonte.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Jade Smits.
FOTO JAN BRYS Jade Smits.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium