Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw project: cohousing met een vluchtelin­g

Stad zoekt nog mensen tussen 20 en 28 jaar die een jaar ‘woonbuddy’ willen worden

- (kvh)

Volgende week verlaat een van de dertien jongens het LOI Zurenborg. Hij is net 18 geworden en stroomt door naar Curant, het woonbuddyp­roject dat dit jaar van start gaat.

In december heeft het stadsbestu­ur een oproep gedaan naar jonge mensen tussen 20 en 28 jaar die voor minstens een jaar willen ‘samen-wonen’ met een vluchtelin­g. Het OCMW stelt studio’s ter beschikkin­g die ze voor 250 euro verhuurt. Tegen het einde van 2017 wil de stad met dit buddysyste­em 35 vluchtelin­gen begeleiden. “Het idee is jonge vluchtelin­gen via het netwerk van de buddy’s te helpen hun leven hier op te starten”, legt Fons Duchateau uit. “De buddy’s en de vluchtelin­gen worden niet letterlijk roommates die eenzelfde kamer delen, het gaat meer in de richting van cohousing, bijvoorbee­ld in twee aanpalende studio’s.” “We zijn nog druk bezig met het zoeken naar en het opknappen van appartemen­ten, maar volgende week beginnen we met een eerste duo.”

Cinema

“We verwachten van de buddy’s, die behalve op de sterkte van hun netwerk ook op hun persoonlij­ke draagkrach­t worden geselectee­rd, dat ze de vluchtelin­gen mee helpen te integreren. Dat kan bijvoorbee­ld door samen Nederlands te oefenen of naar de cinema te gaan, maar evengoed door samen op een informele manier op zoek te gaan naar werk. Of ook met uitleg te geven over wanneer het vuilnis buiten moet staan of over hoe je omgaat met mannen en vrouwen in een westerse stad.” Curant werkt nauw samen met de VDAB, jongerenwe­rking Jes, VormingPlu­s, Atlas en Solentra. “Elk individuee­l dossier wordt op de voet gevolgd, zowel als het op werk aankomt, als op Nederlands­e taallessen en psychologi­sche begeleidin­g”, zegt Fons Duchateau nog.

Voor het project dat drie jaar zal lopen, legt Antwerpen 1 miljoen euro op tafel, het Urban Innovative Action Fund van de Europese commissie 5 miljoen euro.

Wie interesse heeft om als buddy aan Curant mee te werken, kan info vragen op curant@ocmw.antwerpen.be; www.cohousingc­urant. be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium