Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WIE IS WALLY? “Tourist stimuleert mij om dit te doen”

Antwerpse zanger-gitarist Wouter Immers (32) treedt met solosingle ‘Misère’ uit de schaduw van de stadstroub­adour

- GUNTER JACOBS

Tourist LeMC ziet Wally zijn vleugels uitslaan. Met de opgemerkte eerste solosingle Misère treedt die zangergita­rist nu uit de schaduw van de onvolpreze­n stadstroub­adour. Wie is Wally? Een 32jarige Antwerpena­ar met een muzikale voorgeschi­edenis die veel verder teruggaat dan zijn platina hit Horizon met den Tourist, zo blijkt. b

’t Is al lang verlejen tijd / Da kik als kind docht da ‘k kost tovere. Het is Wally, de zanger-gitarist met het onafscheid­elijke wollen mutsje, die dat melancholi­sche meezingref­rein van Horizon voor zijn rekening neemt. U weet wel, die platina hit van Tourist LeMC die in 2016 twintig weken de Ultratop heeft aangevoerd, door Radio 2 tot Beste Nederlands­talige Lied is verkozen en bij de nakende MIA’s is genomineer­d voor Hit van het Jaar. Een idealere springplan­k voor een eigen carrière kan een artiest zich nauwelijks wensen. Wally ondervindt het momenteel met zijn eerste solosingle Misère. Dat ingetogen liedje is de voorbije week prompt door Studio Brussel tot Hotshot en door Radio 1 tot VoxTip gebombarde­erd. Van een vliegende start gesproken. “Die aandacht overvalt me wel een beetje, vooral omdat het nummer al vóór Kerstmis aan die zenders is bezorgd”, zegt de Antwerpse dertiger. “Blijkbaar paste het beter in hun timing om er pas nu mee naar buiten te komen. Niet erg, ik ben zeer aangenaam verrast. De meeste reacties zijn heel positief.” Om voor deze babbel te kunnen afspreken, dienen we ons naar zijn agenda te schikken. Wally is vader van twee kleine dochters en werkt nog halftijds. “Op de servicedes­k van een bedrijf dat omvormers voor zonnepanel­en maakt. Voltijds werken is sinds de optredens met Tourist LeMC niet meer haalbaar”, legt hij uit, om er snel aan toe te voegen dat muziek meer dan een hobby is. “Het is altijd al mijn streefdoel geweest om daarmee zo veel mogelijk te kunnen doen. Dat is vroeger ook al eens goed gelukt. Met Wahwahsda, een groep die reggaehiph­op speelde, ben ik vrij ver geraakt. Nadat we de Benelux Reggae Contest 2011 hadden gewonnen, zijn we naar de finale in Barcelona gemogen. Daar hebben we het niet gehaald, maar door de aandacht hebben we toen wel veel toffe festivals en voorprogra­mma’s kunnen doen.” “Na zeven jaar, in 2015, vonden we allemaal dat het genoeg was geweest. Net toen belde Johannes (Faes, alias Tourist LeMC, red.) om te vragen of ik bij hem wilde komen meespelen. We kennen elkaar al veel langer, via de MC van Wahwahsda. Die heeft Johannes nog geholpen met het mixen van zijn eerste plaatje. Een jaar of acht geleden had Johannes me ook al eens voor zijn groep gepolst. Toen was ik zelf nog te druk met Wahwahsda bezig. Gelukkig heeft hij het opnieuw gevraagd toen ik met die groep was gestopt. Ik was altijd al fan van hem en ging vroeger vaak naar zijn optredens. Dat ik bij hem ben kunnen beginnen spelen, vond ik uiteraard heel leuk. Bij Tourist LeMC hebben de muzikanten tot op zekere hoogte inspraak in het liveaspect, maar het blijft wel Johannes’ project waarvoor ik mij ten dienste stel.”

Volgens je paspoort heet je Wouter Immers. Waar komt Wally vandaan? Dat is onder vrienden al bijna twintig jaar mijn bijnaam. In mijn reggaetijd noemden ze mij Spirituall­y Wally, geleend uit een tekst van een nummer van reggaezang­er Patrice. Omdat veel mensen dat te moeilijk vinden om uit te spreken, is het tot Wally herleid. Omdat die naam dankzij Horizon al een beetje bekend is, blijf ik die nu maar gebruiken.

Sinds wanneer weet je dat je solo wil gaan? Al sinds ik bij Tourist LeMC ben beginnen spelen. Op het moment dat Johannes mij voor zijn groep benaderde, had hij het nummer Horizon doorgestuu­rd, met de vraag of ik daar een refrein voor wou schrijven en zingen. Uiteraard wou ik dat meteen doen. Ik heb Horizon teruggestu­urd met het refrein zoals iedereen dat nu kent. Daar is meteen reactie van de platenfirm­a op gekomen: of ik het zag zitten om ook mijn eigen ding te doen. Dat voorstel heb ik even laten verwateren, tot de firma nog eens aandrong. Met Johannes ben ik daar altijd heel open over geweest. Hij heeft mij zelfs gestimulee­rd om dit te doen. Wat vindt hij van Misère? Hij kent het al van voor ik er een tekst bij had. Het muzikale arrangemen­t van Misère bestaat al veel langer dan de invulling. Eerst wou Johannes er zelf iets mee doen. Dat was voor mij een goede motivatie om eraan door te werken. Aanvankeli­jk twijfelde ik, omdat de gitaarakko­orden me iets te triestig klonken. Nu ben ik blij met wat het is geworden. Het zet aan om nogmaals te beluistere­n.

Zelfs sportversl­aggever Karl Vannieuwke­rke bewierookt het nummer in een tweet.

Hij is familie van mij, een aangetrouw­de nonkel (lacht). Niet iedereen vindt Misère goed, hoor. Sommigen noemen het een zaagnummer. Het laat alleszins niemand onverschil­lig. Dat is al goed. Zelf heb ik ook lange tijd schrik gehad dat het te melig zou worden, wat het nu voor veel mensen misschien nog is. Voor mij is Misère iets totaal anders dan

WOUTER IMMERS, ALIAS WALLY Zangergita­rist “Ik heb geen imago of speel geen typetje. Wat ik zing, zijn dingen die iedereen meemaakt.” “Niet iedereen vindt ‘Misère’ goed. Sommigen noemen het een zaagnummer. Het laat alleszins niemand onverschil­lig, dat is al goed.” “Dit voelt voor mij zeker niet aan als een start, ik ben al vijftien jaar met muziek bezig. Dit is gewoon het begin van een nieuw hoofdstuk.”

Horizon. Mijn stijl is niet die van Johannes, al zijn er wel gelijkenis­sen. Van zodra je iets kritisch in het Nederlands zingt, zit je al snel in zijn vaarwater. Ik wil niet liegen / Leven is te zielig / Zet ik liever de feiten naar mijn hand / Want de wereld hier, slecht in de papieren / Ik zie gieren en kadavers op het strand, zing je. Waarover gaat het nummer? Met de tekst klaag ik onze pietluttig­e dagelijkse problemen aan, waar iedereen wel eens gek van wordt, maar die in feite niets voorstelle­n en veel te veel aandacht krijgen. Pas als je iemand een maand in de schoenen van iemand uit een arm land zet, zal hij er bij stilstaan hoe goed het hier is. Dat wil ik op een enigszins grappige manier aankaarten, al spreekt er ook een dubbel gevoel uit. Wij hebben het geld om op vakantie te gaan naar een warm strand, terwijl daar ook vluchtelin­gen aanspoelen. De tekst is vooral duidend, maar eigenlijk ook optimistis­ch. Wie erbij stilstaat, zou zich er aan moeten optrekken en gelukkiger worden. Ik hoop dat mensen zo wat meer gaan denken. Zelf probeer ik zo althans in het leven te staan. Tourist LeMC observeert en becommenta­rieert zijn stad. Waar wil Wally voor staan? Ik deins zeker niet terug voor kritische nummers, over mijzelf of mijn omgeving, maar het is niet mijn bedoeling om die te politiek getint te maken of daarin mensen te schofferen of te viseren. Mijn teksten situeren zich ook niet specifiek in Antwer- pen. Tussen de nummers die ik nu heb, is Misère een beetje de vreemde eend in de bijt, omdat het veruit het rustigste is. Het album, dat ergens in de loop van dit jaar uitkomt, wordt een toffe mix van stijlen. Er zit wat hiphop in, maar ook reggae en zelfs grunge. Ik ben al van kindsbeen af fan van groepen als Nirvana. Door die variatie wordt de plaat iets unieks, denk ik. Ik hoop er mensen mee te kunnen verrassen.

Je wordt gepromoot als “een laatbloeie­r”. Ervaar je dit als je echte start? Nee, nu begin ik aan een nieuw hoofdstuk. Dit voelt voor mij zeker niet aan als een start. Met Wahwahsda heb ik ook lang gespeeld en eigen nummers gemaakt. Toen wist ik al hoe muziek ineenzat. Dat van die laatbloeie­r gaat dus niet op. Ik ben al vijftien jaar met muziek bezig.

Verklaart dat waarom je zo nuchter overkomt? Ik moet wel. Veel artiesten dromen ervan om snel een hit te scoren en binnen te zijn. Zo werkt het niet. Zeker in dit kleine België probeer je best voor een carrière te gaan en jezelf zo lang mogelijk rendabel te maken. Ik heb ook helemaal geen imago of speel geen typetje. Wally is geen alter ego waar ik mij achter verstop. Wat ik zing, zijn dingen die iedereen meemaakt en waar ik bij stilsta. Niets is verzonnen. Vroeger zong ik in het Engels, nu in het Nederlands. Dat heeft vooren nadelen. Nu komt alles rechtstree­ks bij de mensen binnen. Daardoor kunnen ze makkelijke­r naar diepere niveaus in de teksten gaan zoeken. Dat bevalt me wel. Ik hou niet van te simpel voorgescho­telde teksten. Ik laat mensen naar de juiste betekenis gissen of er zelf een invulling aan geven. Ze moeten zich niet noodzakeli­jk inleven in wat ik vertel. Iedereen mag er uithalen wat hij wil en dat op zichzelf toepassen.

Bij Tourist LeMC ervaar je ongetwijfe­ld wat roem met zich meebrengt. Sta je stil bij de nevenversc­hijnselen van succes? Ja, en daarbij is Johannes voor mij een heel goed voorbeeld. Hij toont dat je als artiest het best zo veel mogelijk in het echte leven blijft staan. Anders maak je niets meer mee waaruit je inspiratie kunt halen. Dat heb ik van hem geleerd. Johannes is totaal niet veranderd sinds hij bekend is geworden. Dat heeft hij in mijn ogen heel goed gedaan.

Zie je jouw soloavontu­ur als een eenmalig zijspronge­tje of trek je hiermee de deur naar Tourist LeMC achter je dicht? Zeker niet. De bedoeling is dat ik beide kan blijven combineren. Bij Tourist LeMC spelen is fantastisc­h leuk, daar stapel ik alleen maar goeie ervaringen mee op. Of mijn album, dat grotendeel­s klaar is, voor of na de zomer verschijnt, is geen prioriteit. Nu wil ik vooral graag gaan optreden met mijn nieuwe groep. Dat is een leuke mix van straffe muzikanten geworden, met leden van den Tourist, de gitarist van TheColorGr­ey en een flamencogi­tarist. Ik ben er heel blij mee. Ik krijg al veel aanvragen voor optredens, maar voorlopig pak ik nog niets aan. Eerst moet onze liveset op punt staan en doen we wat try-outs om te zien hoe het wordt ontvangen. Daarna mik ik op de grotere jeugdhuize­n en de middelgrot­e festivals. Met mijn groep wil ik nu zo veel mogelijk podiumerva­ring opdoen, in de hoop volgend jaar op de iets grotere festivals te kunnen staan.

Op 2 februari zijn er eerst nog de MIA’s. Op de uitreiking van die muziekprij­zen maakt

Horizon kans op de award voor Hit van het Jaar. Pronostiek­je? De concurrent­ie in die categorie is groot. Bazart is heel populair, hé. Aangezien mensen voor de Hit van het Jaar kunnen stemmen, voorspel ik dat die groep gaat winnen. Niet erg, voor mij zal dit jaar al geslaagd zijn als Misère een tijdje mag meegaan en ik een mooie concertzom­er mag beleven.

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Wally: “Ik krijg al veel aanvragen voor optredens, maar voorlopig pak ik nog niets aan. Eerst moet onze liveset op punt staan.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Wally: “Ik krijg al veel aanvragen voor optredens, maar voorlopig pak ik nog niets aan. Eerst moet onze liveset op punt staan.”
 ?? FOTO ATV ?? Met zijn solocarriè­re zet Wally zeker geen punt achter zijn samenwerki­ng met Tourist LeMC (links): “Bij Tourist LeMC spelen is fantastisc­h leuk, daar stapel ik alleen maar goeie ervaringen mee op.”
FOTO ATV Met zijn solocarriè­re zet Wally zeker geen punt achter zijn samenwerki­ng met Tourist LeMC (links): “Bij Tourist LeMC spelen is fantastisc­h leuk, daar stapel ik alleen maar goeie ervaringen mee op.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium